Krajczár Gyula Krajczár Gyula: A változás szélcsendje

Angela Merkel távozása miatt azok is aggódnak, akik egyébként alig várják. Nem mintha sokkal bizonytalanabb lenne a politikai tájkép, mint korábban, csak a jónép hozzászokott, hogy a Muttival az instabil is stabil. Ráadásul Merkel nem úgy távozik, hogy legyőzték volna, nem azért megy, mert a pártjában vagy a szélesebb közvéleményben megérlelődött volna a váltás igénye, s egy kihívó abban a helyzetben megveri, hanem azért, mert így döntött. S persze közvéleménykutatások sora mutatja, hogy a nép változást akar – miután szembesült azzal, hogy változás lesz. Így ezután jön a bizonytalanság második, jóval konkrétabb rétege, hogy akkor mi lesz most. Kancellár, koalíció, ki kivel, ki mit ígér és kinek – sok izgalmat tartogat a németeknek. S természetesen az egész kívülről is nagy figyelmet kap, sokaknak nem mindegy, hova jut az emberük, vagy a vélt emberük.

A Merkellel kapcsolatos ítéletek mindenfelé, így Magyarországon is, erősen megoszlottak. A kettősség, túllépve a konkrét kérdéseken, elsősorban abban mutatkozott meg, hogy Németországtól, s így Angela Merkeltől hol azt vártuk, hogy vezessen, hol azt, hogy ne. Sokszor a kettőt egyszerre.

Németország és Európa talán legnagyobb dilemmájáról, legnagyobb bajáról beszélünk. Németország nem akar vezetni, ugyanakkor nem tud nem vezetni. Donald Trump, aki ösztönösen üzleti szempontból nézte ezt a problémát, úgy látta, hogy ezek a csibész németek úgy tesznek, mintha mi, amerikaiak vezetnénk, ezért mi álljuk a számlát az ő biztonságukért, ők pedig az extraprofitból a nyakunkra nőnek a kereskedelmi oldalon.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!