A dolgok éle

Lakner Zoltán: A szégyen plecsnije

Lakner Zoltán | 2021.09.02. 14:06

Olvasási idő kb. 6 perc

Európa utolsó reménye, áll a kitűzőn, amelyet Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő viselt hétvégén a blézere hajtókáján. A szöveg fölött Orbán Viktor markáns arcvonásai láthatók – ő volna tehát az utolsó remény.

A személyi kultusz idővel utat tör magának, ha a szolgák hada tehetségben, kompetenciában éppen azért képtelen versenyezni az uralkodói kegyekért, mert a vezérnek nem célja, hogy ilyen tulajdonságokkal rendelkezzenek. Emlékezetes ebben a műfajban a Fidelitas tavalyi alakítása is, amikor „Apa csak egy van” köszöntéssel szólították meg Orbánt apák napja alkalmából. Szentkirályi plecsnije láttán komolyan remélhetjük azt is, hogy hamarosan megkezdődik Novák Katalin legendás, hatalmas Fidesz-feliratot viselő fülbevalójának sorozatgyártása is.

Mindeme kínos mozzanatok a NER szorgos napszámosainak magánszégyenei, eltekintve attól a nem jelentéktelen apróságtól, hogy valamennyiüket mi tartjuk el. De az már a minősített közfelelőtlenség esete, hogy a rohammal alapítványosított egyetemek közül ötnek a vezetői együttműködési megállapodást kötöttek a Mészáros Alapítvánnyal. A Neumann János Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezetői Egerszalókra zarándokoltak a Mészáros Alapítvány éves konferenciájára, hogy a nagyfontosságú dokumentumokat kézjegyükkel lássák el.

A Mészáros Alapítvány eddig is jelen volt az egyetemi szférában. Egyik programjuk egyetemista mentorok összekapcsolása kistelepülési diákokkal a lemorzsolódás elkerülése érdekében, miközben

épp a Mészárost „csoporttá” hizlaló rendszer „köznevelése” az, ami fokozza a lemorzsolódás esélyét.

Emellett, a Mészáros-család szállásterületéről származó hallgatók egyetemi ösztöndíjaira öt év alatt félmilliárd forintot költött a Mészáros Alapítvány. Ez az összeg Mészáros Lőrinc egynapi átlagos vagyongyarapodása 2020-ban. A mostani egyetemi megállapodás továbblép az eddigieknél, a Mészáros Csoport szakembereit „bevonják az oktatási folyamatokba”, valamint a Mészáros-féle vállalkozások „együttműködnek kutatás-fejlesztési projektekben az egyetemekkel”.

Az alapítványi átalakítást nemrégiben hetek alatt végrehajtó egyetemi vezetők pontosan azokat engedik bekapcsolódni az „oktatási folyamatokba”, akiktől óvni kellene a magyar felsőoktatást, gazdaságot, társadalmat.

Az utolsó békeévben a hazai össztermék 1,6 százalékát tette ki a kutatás-fejlesztés, amivel hátulról a hatodikak vagyunk az Európai Unióban. Korábban se voltunk bajnokok, de az elmúlt egy évtized felelőssége ennek a kormánynak számítható fel, különösen, hogy a 2010-es – mindmáig utolsó – kormányprogram a K+F és az innováció erőteljes fejlesztését ígérte. Ehelyett épült ki az a „magyar modell”, amelynek egyik legfőbb tulajdonsága pontosan a K+F hiánya. Módszere az európai uniós források lehívása és kifolyatása a klientúra cégei irányában, e pénz elképesztően alacsony termelékenységű felhasználása, továbbá egyre fokozódó tömegű piaci felvásárlások hatalmas állami hitelekkel és garanciákkal megtámogatva, cégekre és tulajdonosokra szabott szelektív jogszabályok védelmében. A politikai erőfölény pénzzé alakítása a NER-gazdaság lényege. E modell zászlóshajója Magyarország leggazdagabb emberének cégcsoportja, amely mára a legnagyobb nem állami foglalkoztatóvá vált, s elképesztő vagyon, komplett gazdasági ágazatok fölött rendelkezik.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés