A dolgok éle

Lakner Zoltán: Feláldozhatók

Lakner Zoltán | 2021.07.23. 12:31

Olvasási idő kb. 5 perc

„Mindent elmondtam”, zárta rövidre a harmadik oltásról szóló beszélgetést a miniszterelnök az állami rádióban, elvágólagosan jelezve az alákérdezőnek, hogy még véletlenül sem bonyolódhatnak részletekbe, merthogy nincsenek részletek.

Harmadik oltást kaphat augusztus 1-jétől bárki, aki kéri, az oltóponton majd eldöntik, kapjon-e, mikor kapjon s mit kapjon. A kormányfő mindössze annyit mond, „nem kell félni a harmadik oltástól”, de semmit nem tesz annak érdekében, hogy azok jussanak hozzá, akiknek tényleg szükségük van rá, azaz, akikben az első két oltás nyomán bármilyen okból nem alakult ki védettség. Feltehetően többségükben ők – akik tehát egyénileg kifizették az ellenanyag-vizsgálatot – fordulnak majd harmadik oltásért, de ez aztán vagy így lesz vagy nem.

A kormányfő úgy tudja, ismét éllovasok vagyunk, a világon elsőként Magyarország biztosít harmadik oltást a lakosságnak. Ez azonban nem igaz, Izraelben néhány nappal korábban döntés született már róla. Csakhogy ott célzottan azok kapnak egyelőre harmadik oltást, akiknek például szervátültetés miatt sérült az immunrendszerük. Szabad a vásár alapon valóban nálunk lesz először hozzáférhető a harmadik dózis.

Arról is beszélt Orbán, hogy a WHO „elbizonytalanító tartalmú közleményt” tett közzé a harmadik oltásról, ám az egészségügyi világszervezet főtitkára csupán annyit mondott, egyelőre tudományosan nem igazolt a harmadik oltások szükségessége, és hogy míg egyesek talán feleslegesen kaphatnak harmadik oltást, addig a világjárvány közepette sokan még az első oltáshoz sem jutottak hozzá.

Márpedig a világjárvány csak akkor ér véget, ha a járvány az egész világon véget ér. Az önzés ezen a téren nem csak nem szép dolog, de még csak nem is kifizetődő.

Ráadásul országon belül ugyanez a probléma áll elő. Bőven van itthon vakcina, mondja a miniszterelnök, ami igaz, de azért igaz, mert 5,5 millió főnél beragadt az oltási program. A harmadik oltás beadásától a be nem oltottak nem lesznek védettebbek.

Eközben a harmadik oltás felelőssége ugyanúgy a háziorvosok nyakába szakad, mint ahogy a kormány szerint nekik kellene egyenként kopogtatniuk az állampolgárok ajtaján, hogy rábeszéljék őket az első oltásra. A kormány a maga részéről kipipálta a felelősséget a plakátkampánnyal. Országos átfertőzöttségi szűrés nincs, az ellenanyagszintet sem „nézegetik, méregetik”, tömeges tesztelés, kontaktkutatás sosem volt, a delta variáns elterjedtségéről szóló adatok hozzáférhetetlenek, az egyes vakcinák alkalmasságáról a kormány csak politikai nyilatkozatokat közöl, adatokat nem.

A harmadik oltást azért teszi hozzáférhetővé a kormány, mert kételyek merültek fel elsősorban a kínai vakcina kapcsán, amit korábban maga a kormányfő reklámozott. Erre adott válasz az, hogy aki akar, vegyen fel harmadik oltást. Azt már ugyanez a kormányfő nem mondja ki, hogy akinek két azonos oltás nem vált be, az – szakmai vélemények alapján – kapjon-e harmadikként valami mást. Ezt rálőcsölik az oltópontokra, amelyekkel azonban a kormányzat nem osztja meg a nála lévő adatokat.

Politikusokon aligha szabad számon kérni, hogy politikai döntéseket hoznak, de azért a politika nem azonos a handabandázással.

Megint az történik, hogy ha a közvélemény épp erre hajlik, akkor legyen harmadik oltás. Azt már nem szabad kimondani, miért merültek fel kételyek. Ennek megfelelően a meghozott intézkedés inkább csak maszatolás. Korábban is, ha a kormány győzelmet hirdetett az akárhányadik hullámmal szemben, és ezzel saját maga szorította vissza a társadalmi veszélyérzetet, akkor az újabb hullám esetén sokáig a saját kommunikációs paneljeihez ragaszkodott, nem a tényekhez. A második és a harmadik hullám felfutásakor ezért szigorítottak később, mint szükséges lett volna.

Mert a szlogenek ellenére feláldozhatók a veszélyeztetettek, ha gyors megvédésük a kormánypropaganda állításaival ütközik. Feláldozhatók a be nem oltottak, ha az ő elérésükre nincs kormányzati képesség, viszont a kontúrtalan harmadik oltással jó pontokat lehet szerezni.

Jó ideje nincs már kormányzat, csak udvartartás. Nincs kormányzás sem, csak kampányok sorozata. A kormányzásra való alkalmatlanság szorosan összefügg az ellenségkép-gyártással: a kormány saját hibái elfedése okán is alkalmazza ezt a módszert.

Minden határozottnak látszó miniszterelnöki mondat mögött a hatások és következmények kaotikus rendezetlensége húzódik. Minden nehézség ürügy egy újabb társadalmi csoport feláldozására. Bármelyikünket odadobják, ha arra kerül a sor.

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés