Lakner Zoltán Lakner Zoltán: Pofon a boltban

„Üzletben nincs barátság – mondta a viccbeli rendőr, aki a boltba lépve pofon vágta a kollégáját”, írta a hétvégén szellemesen a Magyar Nemzet jó tollú szerzője, a Mediaworks hírigazgatója. Ugyanaz a személy, Szikszai Péter, aki korábban Zummer Fülöp álnéven egy Szabó Tímeát becsmérlő cikket penderített, de olyat, amelyről a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen megállapította, hogy dehumanizálja a Párbeszéd frakcióvezetőjét – és éppen ezért e lapokon idézni nem fogjuk.

A szóban forgó cikkben szereplő rendkívül jópofa rendőrvicc valójában fenyegető üzenet. Körülbelül olyan, mint amikor a pártállami fakabát viccelődik a pártonkívüli állampolgárokkal. Netán a renitenskedő párttagokkal. Az üzenet címzettjei ugyanis nem éppen egyszerű állampolgárok, hanem azok az üzletemberek, akik szeptember 20-án Karácsony Gergely főpolgármesterrel, akkor még ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölttel találkoztak a Városházán, közösen létrehozva a Budapest Global nevű platformot, illetve annak igazgatóságát. S közülük is azok, akiknek a szerzői szabadság teljes spektrumát bemozgó szerző véleménye szerint nem volt illő megjelenniük Karácsony társaságában.

A főpolgármester a találkozót bejelentő posztjához fotót és felsorolást is mellékelt, s ebből kiderül, hogy a klímaváltozás, a technológiai fejlődés és az egyre növekvő gazdasági verseny körülményei között Budapest vezetése szoros kapcsolatokat kíván létesíteni az üzleti szféra vezető cégeivel és személyiségeivel. Első, sőt második ránézésre is elég logikusnak tűnik, hogy az ország fővárosa a helyben érdekelt magyar és világcégek vezetőivel ilyen kapcsolatra törekszik. A Városháza belső udvarán megejtett fotózáson jelen voltak a Budapest Airport, az IKEA, a Graphisoft és a Prezi mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezetői, valamint, és itt jön a lényeg, a Mol képviseletében Hernádi Zsolt, az OTP éléről pedig személyesen Csányi Sándor.

Jelenlétük nem csak a Magyar Nemzetnek tűnt fel, a Forbes magazin például külön cikkben, és azon belül külön fejezetben boncolgatta Csányi Sándor diplomáciáját, miszerint „a rendszerváltás óta odafigyel rá, hogy gesztusokat tegyen minden politikai oldalnak”.

Pontosan ez itt a gond.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!