Lakner Zoltán Lakner Zoltán: Sürgősen ki kellene szállni egymás magánéletéből

Dühös nyilatkozatban szólította fel a sajtót februárban Varga Judit és férje, hogy táguljon a magánéletüktől. A közvetlen előzménye ennek az volt, hogy felröppent a hír, miszerint a miniszter és a Diákhitel Központ vezérigazgatója elválnak. Ugyanezt a felháborodott közleményt nem adták ki, amikor nyáron a labdarúgó Európa-bajnokságon együtt szurkoló házaspár képei alapján ugyanaz a sajtó már azt írta: Varga Judit és Magyar Péter kibékülhetett.

A februári közlemény szerint nem szeretnék, ha privátszférájukat politikai játszmák részévé tennék, valamint gyermekeik védelmét is – teljesen érthető és méltányolható módon – hangsúlyozták. Csakhogy Varga Judit a közleményt megelőzően és azóta is folyamatosan teszi közzé a férjéről és gyermekeiről készült fotókat. (Vannak politikusok, akik, ha a gyerekeikkel mutatkoznak, a róluk készült fotókon tudatosan kitakarják az arcukat.)

Egy politikusnak (is) joga van meghatároznia, mennyire engedi be abba a bizonyos privátszférába a nyilvánosságot. Majd’ minden közszereplő mutat valamit a magánéletéből, részben mert ily módon az eleve létező kíváncsiságot a várakozások elé lépve kezeli, részben pedig azért, mert a politikusi karakterébe beépít valamit a privát karakteréből. Tudnia kellene azonban azt is egy politikusnak, hogy ez kétirányú utca. Ha példás családi életével dicsekedve építi profilját, ráadásul közben naphosszat a családi élet általa felmutatott mintájának egyedüli helyességéről szónokol, akkor a kirakatba tett házasságának állapota is hírré, politikai üggyé változik.

Ő maga tolta ki a határvonalat oda, ahonnan már esetleg az is látszik, amit nem szeretne megmutatni.

Vargáék februári közleménye arról is szólt, hogy szerintük az előző hónapban „összehangolt sajtótámadás” indult családjuk ellen. Klasszikus összemosási technika, a média ugyanis azt firtatta két közpénzből élő személy kapcsán, hogy miből vettek drága ingatlanokat és miből fizettek vissza egy nagy összegű hitelt villámgyors tempóban. A magánélet védelme nem a közpénzek magánfelhasználásának elrejtését jelenti.

Ez az a pont, ahol nyilvánvalóan nem kerülhető meg az Orbán-család egyes tagjainak nyílt kritikája. Ha Orbán Győző közbeszerzésekből gyarapítja vagyonát, ha Orbán Ráhel divatügynöksége állami megbízásokat teljesít, akkor ezeknek az üzleteknek és az őket körülvevő személyes viszonyoknak a firtatása nem esik a privátszféra védelme alá. Mint ahogy annak a feszegetése sem, hogy a miniszterelnök személyes vagyoni helyzetét miként befolyásolja a családi és baráti körében nagy számban előforduló milliárdosok jelenléte.

Ez a kérdés magától értetődően merül fel.

Az ellenben nem tartozik magától értetődően a nyilvánosságra, hogy egy politikus kivel él vagy éppen kivel nem él. Két megszorítás azonban létezik ebben az ügyben. Az egyik, hogy amennyit a magánéletéből a politikus kirakott a napra, az attól fogva mindig látszani fog. Ilyen a popszakma. A másik a képmutatás-faktor: ha valaki a hagyományos családmodell megfellebbezhetetlen feljebbvalóságáról papol, netán bele is írja az alkotmányba, akkor már nem mindegy, hogy az általa mások számára előírt szabályokat saját magára is érvényesnek tartja-e.

Ami viszont sehogyan sem tartozik a nyilvánosságra, az egy politikus hozzátartozójának magánélete, ha ő arról sosem nyilatkozott, és ha az semmilyen közérdeket, semmilyen közpénz felhasználását nem érinti.

Márki-Zay Péter a minap sokadik alkalommal foglalkozott Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár szerinte lehetséges szexuális orientációjával. A hódmezővásárhelyi polgármester, aki egyúttal az egyik ellenzéki miniszterelnök-jelölt „Kit zavar az apján kívül, ha Orbán Gáspár meleg?” címmel tett közzé videót. Ebben szó van egy KDNP-s vezetőről is, és Márki-Zay sejtelmes mondatokat mond a külügyminisztériumi és nagyköveti kar melegügyi érintettségéről is, hangsúlyozva, milyen érdekes, hogy sokan lehetnek melegek Szijjártó Péter környezetében.

Azt is mondja a miniszterelnök-jelöltségre pályázó polgármester, hogy „a Fidesz a legnagyobb meleg párt Magyarországon”, ennek ellenére a fideszesek nem vállalhatják fel a melegségüket pártjukban, a nyilvánosságban. Ezt a témát Márki-Zay tovább feszegette, továbbra is nevek említése nélkül, szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen a családja is részt vett, utalásként a polgármester feleségét érő kormánysajtóbeli támadásokra. 

Hogy a Fideszben vannak melegek, az már csupán statisztikailag is igen valószínű, s hogy mennyire nem vállalhatják fel magukat, az a Szájer-ügy egyik fontos tanulsága. Azt azonban erősen vitatnám, hogy ettől a Fidesz „meleg párt” volna. Attól, hogy vannak benne melegek, még nem lesz meleg párt. Ettől még bőven lehet nagyon rossz véleményünk a melegség tabusításáról és a homofób kampányról, de ez a vélemény akkor se lenne más, ha egyetlen meleg sem akadna a Fideszben. Meleg pártról beszélni furcsa áthallást eredményez azzal a meleg mozgalommal, amelynek tagjai önfeláldozóan, esetenként brutális verbális és fizikai atrocitásoknak kitéve küzdenek a meleg, leszbikus, transznemű, interszexuális emberek jogaiért. Ha ezt jelenti a meleg mozgalom, akkor a Fidesz nyilván nem meleg párt.

Márki-Zay a videóban és a sajtótájékoztatón is újra és újra elmondja, nem ítélhetünk meg senkit a szexuális orientációja alapján, pláne nem ítélhetjük el miatta. Ez nagyon helyes.

A buzizós pletykák politikai szintre emelése azonban hozzájárul a melegség stigma jellegének fenntartásához.

Az pedig, hogy Márki-Zay most már rendszeresen Orbán Gáspár feltételezett melegségét emlegeti, és nyilvánosan megkérdőjelezi Orbán Viktor fia iránti szeretetét, azzal végzetesen kitágítja a politikai témák közé vonható magánügyek körét. Innen már tényleg csak egy lépés, hogy fotósok jelenjenek meg a politikusi hálószobaablakokban és politikusgyerekeket zaklassanak a szüleik tettei, mondatai miatt.

Ezt a szörnyű spirált mielőbb meg kellene szakítani.

Lehetne az is az ellenzéki politikusok közös karakterjegye, hogy nekik igenis vannak gátlásaik.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmeradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.