Lebénult ellenzék, paralízises pávatánc

Tamás Ervin  | 2022.08.07. 09:06

Olvasási idő kb. 7 perc

Volt egy rövid időszak, amikor a civilek nem kérték meg a pártokat arra, hogy ne használják zászlóikat, tartózkodjanak nevesített transzparensek megjelenítésétől azokon a demonstrációkon, amelyeket ők szerveznek. A távolságtartásból tehát némi közeledés lett, amit az előválasztási procedúra fel is erősített. Mintha az agyonabajgatott független szervezetek rájöttek volna arra, hogy a hatalom – akár kényesek erre, akár nem – automatikusan összemossa őket az ellenzékkel, ráadásul a pártok hangsúlyosabban képesek felemelni a közember szavát a hivatalos politika szintjére. Ennek vége.

Akció

A kormányzat által nagyvonalúan promótált csapatok – seregnyi született belőlük – büszkén fújják az impérium indulóit, az egy-egy konkrét ügyben összeálló civilek ismét nem kérnek az ellenzék utcán tüntető szolidaritásából. Az április óta eltelt néhány hónap bizonyította, hogy Medgyessy után a második Péter sem lett kőszikla, a kínkeservesen összeállt brigáddal egyetemben ő is zúzalékként végezte. A szerteágazó „miért-kutatásokon” túl vagyunk, az úgynevezett gyászmunkán is illene, de nem megy, többi közt azért sem, mert a sebek jóval kiterjedtebbek annál, mintsem hagyományos kezeléssel orvosolhatók volnának.

Ahhoz nem fért kétség, hogy a pártok szövetsége azonmód széthullik, hiszen ez már a kampány kezdetén látszott. Kirajzolódtak külön kis paktumok, harsány ellenérzések, egymás elleni hangos vádaskodások, amelyek akkor is toxikusak, ha részben igazak. Az arcokon kényszeredett mosoly, a kezek ökölben – ilyen közegben a legjobb szónoki fordulatok is kificamodnak.

Az ellenzék jóformán semmit sem tudott üggyé galvanizálni, pedig a kormányzat bőven ellátta őket témával. Az „ördög ügyvédje” fenyegetett, hogy aztán – talán valamely hátsó szobában köttetett alku keretében – meghúzza magát. A tisztulás Tóth Csaba-i, kurtán előadott verziója elvarratlan szálként lebeg a semmiben. A pártok elnöki forgója a nagy nekirugaszkodások helybenjárása. Holott a szervezeteknek nem csupán az együttműködése bomlott szét, amely hegymenetben sem volt mintaszerű, hanem a belső kohézió is leginkább helyek, pozíciók szerzésére, megtartására szorítkozik.

Hangzatos igehirdetések közepette maradnak el húzós reakciók, akciók a temérdek vérlázító kormányzati lépésre, a kiáltó ellentmondásokat zömmel a független portálok újságírói veszik észre, a parlament most sem más, mint rossz színjátszókör. A Facebook kényelme mintha kipipálná a komolyabb fellépések valóban szűkös esélyeit, amelyet majd nyilván a „lemegyünk vidékre” fogadkozással akarnak némelyek kompenzálni.

Az embernek néha az az érzése, hogy pszichiátriai laborba tévedt, ahol az egerek pontosan az előírt koreográfia szerint viselkednek, tekeregnek a labirintusba eleve kalkulált tévutakon – közben mindegyik azt hiszi, az ő saját maga tervezte járat. Tökéletesen illeszkedik ehhez a kispályás, félreértelmezett vetélkedés, a szolidaritás hiánya, amely fertőzi a civil világot is, mindenki a saját sikere kovácsa, szakmák, társadalmi csoportok képtelenek az orruknál tovább látni, vagy ha igen, lépni restek. Ráadásul, amennyiben létezik jól beállított szeletelőgép, márpedig létezik, bájos, ahogy működni kezd.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Keresés