Ceglédi Zoltán Megérte volna a lopást és a gonoszságot legalább… halasztani

Röviden: a nyáron eleve bezárt iskolákból a Magyarországon eleve nem létező „melegpropagandát” jól kizárta a Fidesz, amivel nem oldott meg semmit, de ezermilliárdos uniós támogatást veszélyeztet. Előtte meg lopni akart, azt a pénzt azért buktuk.

A koronavírusra hivatkozva tett lezárások irdatlan kárt okoztak Európa országainak. Az ártalomcsökkentő és kárenyhítő munkában a magyar kormány eközben meglehetősen alulteljesített. Holott muszáj lenne választani: vagy betiltok mindent, de a döntésem kárvallottjait megvédem és kompenzálom (ez lenne a baloldali megoldás), vagy hiszek a felnőtt ember felelősségvállalásában, és elsősorban javaslataim és ajánlataim vannak felé (ez a jobboldal válasza lenne). A Fidesz az első és a harmadik hullámban is felelőtlen pánikreakciót adott: hazazavarta az embereket, de nem érdekelte, mit esznek, kit bántanak, mit tanulnak, hogyan élnek.

Ehhez képest a járványkezelésben (is) lomha EU a tavalyi év végére megértette, hogy létezése hiábavalóságáról kérdezik kritikusai, mivel pánikolt, szétesett és bezárult, majd bénán totyogott hónapokon át. Ezért megalkotott és elfogadott egy komplex helyreállítási csomagot, amely vissza nem térítendő támogatásokkal és kedvező, közös hitelfelvétellel igyekezne beindítani a járvány utáni életet Európában. Most azt ne nyissuk ki, hogy lesz-e valaha „utána”, vagy az emberi civilizáció innentől csak nyaranta mehet szabadságra a korona-disztópiából. Ami fontos: Magyarországra 5900 milliárd forint jutott volna ebből.

Már az elfogadás körül is voltak botrányok. A Fidesz képes lett volna a teljes uniós költségvetést bedönteni, ha konkrétabb jogállamisági feltételt támasztanak az EU-források felhasználásához. Az uniós politika még a szokott lityilötyi módon reagált, amiért most az Európai Parlament perrel fenyegeti az Európai Bizottságot, ha az az eljárásával megvárja az Európai Bíróság döntését, mivel ezt ígérte az Európai Tanács Orbánnak. Mondom, szokásos. Orbán győzelmet hirdetett, és elkészült a magyar újraindítási terv 5900 milliárd elköltésére.

Amiből egy váratlan hátraarccal az asztalon hagytak (egyelőre) 3384 milliárdnyi hitelt. Itt látszik, hogy a kisdolgát már kizárólag a trambulinról végző kurzus miként számolja el magát. Az nem megy, hogy előbb kiszervezik az egyetemi vagyont magánalapítványokba, majd az uniós pénzt ide akarnák irányítani a felsőoktatás megújítására hivatkozva. Egy kellemetlen vacsorán a Bizottság vezetői felvilágosították Orbánt, hogy így és erre nem jár pénz, mire másnap „kuss, én így szállok le a bicikliről” indoklással Magyarország közölte, hogy akkor nekünk ez a pénz nem kell. Nekünk alatt értsük a felsőoktatást, az agráriumot, az egészségügyet, vagy akár az iskolabusz-programot. „Nekik” persze így is jut majd, ott a terv másik fele, az is bő 2500 milliárd forint. De az meg csúszik, ugyanazért. Nem bírtak magukkal. Megszületett az ordenáré melegellenes törvény, orosz mintára. Ez már nem is trambulinról pisilés, ez a Hajós Alfrédba betörő szippantóskocsi. Bocsánat.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!