Megérte volna a lopást és a gonoszságot legalább… halasztani

Ceglédi Zoltán | 2021.07.22. 08:35

Olvasási idő kb. 6 perc

Röviden: a nyáron eleve bezárt iskolákból a Magyarországon eleve nem létező „melegpropagandát” jól kizárta a Fidesz, amivel nem oldott meg semmit, de ezermilliárdos uniós támogatást veszélyeztet. Előtte meg lopni akart, azt a pénzt azért buktuk.

A koronavírusra hivatkozva tett lezárások irdatlan kárt okoztak Európa országainak. Az ártalomcsökkentő és kárenyhítő munkában a magyar kormány eközben meglehetősen alulteljesített. Holott muszáj lenne választani: vagy betiltok mindent, de a döntésem kárvallottjait megvédem és kompenzálom (ez lenne a baloldali megoldás), vagy hiszek a felnőtt ember felelősségvállalásában, és elsősorban javaslataim és ajánlataim vannak felé (ez a jobboldal válasza lenne). A Fidesz az első és a harmadik hullámban is felelőtlen pánikreakciót adott: hazazavarta az embereket, de nem érdekelte, mit esznek, kit bántanak, mit tanulnak, hogyan élnek.

Ehhez képest a járványkezelésben (is) lomha EU a tavalyi év végére megértette, hogy létezése hiábavalóságáról kérdezik kritikusai, mivel pánikolt, szétesett és bezárult, majd bénán totyogott hónapokon át. Ezért megalkotott és elfogadott egy komplex helyreállítási csomagot, amely vissza nem térítendő támogatásokkal és kedvező, közös hitelfelvétellel igyekezne beindítani a járvány utáni életet Európában. Most azt ne nyissuk ki, hogy lesz-e valaha „utána”, vagy az emberi civilizáció innentől csak nyaranta mehet szabadságra a korona-disztópiából. Ami fontos: Magyarországra 5900 milliárd forint jutott volna ebből.

Már az elfogadás körül is voltak botrányok. A Fidesz képes lett volna a teljes uniós költségvetést bedönteni, ha konkrétabb jogállamisági feltételt támasztanak az EU-források felhasználásához. Az uniós politika még a szokott lityilötyi módon reagált, amiért most az Európai Parlament perrel fenyegeti az Európai Bizottságot, ha az az eljárásával megvárja az Európai Bíróság döntését, mivel ezt ígérte az Európai Tanács Orbánnak. Mondom, szokásos. Orbán győzelmet hirdetett, és elkészült a magyar újraindítási terv 5900 milliárd elköltésére.

Amiből egy váratlan hátraarccal az asztalon hagytak (egyelőre) 3384 milliárdnyi hitelt. Itt látszik, hogy a kisdolgát már kizárólag a trambulinról végző kurzus miként számolja el magát. Az nem megy, hogy előbb kiszervezik az egyetemi vagyont magánalapítványokba, majd az uniós pénzt ide akarnák irányítani a felsőoktatás megújítására hivatkozva. Egy kellemetlen vacsorán a Bizottság vezetői felvilágosították Orbánt, hogy így és erre nem jár pénz, mire másnap „kuss, én így szállok le a bicikliről” indoklással Magyarország közölte, hogy akkor nekünk ez a pénz nem kell. Nekünk alatt értsük a felsőoktatást, az agráriumot, az egészségügyet, vagy akár az iskolabusz-programot. „Nekik” persze így is jut majd, ott a terv másik fele, az is bő 2500 milliárd forint. De az meg csúszik, ugyanazért. Nem bírtak magukkal. Megszületett az ordenáré melegellenes törvény, orosz mintára. Ez már nem is trambulinról pisilés, ez a Hajós Alfrédba betörő szippantóskocsi. Bocsánat.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés