Fóti Tamás Azért pisilnek trambulinról a medencébe, hogy minél többen lássák

Azért pisilnek trambulinról a medencébe, hogy minél többen lássák

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Egyre nehezebb lesz Orbán Viktornak önmagára licitálnia. Tusványosi szereplései évek óta elegendő muníciót szolgáltatnak híveinek, hogy hosszú időre orákulumként tekintsenek rá, és ellenfeleinek, hogy csak győzzék megemészteni agyrémeit. Amikor idén Európa végét vízionálja, ráadásul náci terminológiával, úgy tűnik, elérkezett ideológiai végállomásához.

Akció

A magyar miniszterelnöknek jobb már nem jutott eszébe, minthogy szintet lépjen a Soros-tervhez képest. A migránsok betelepítésének szabadkőműves mesterterve a magyar faj elleni merénylet, de ezt Európa nem fogja túlélni. Ekkora a baj? Igen, ekkora. A választások előtt szétosztogatott 2000 milliárd forint elegendő volt a hatalom újbóli megszerzéséhez, de vajon elegendő lesz-e a megtartásához?

A világ tartozik nekünk – mondja Tusványoson és közönségéből nem akad senki, aki megkérdezné: miért is? Ha lennének történelmi sérelmeink – aki sebet oszt, sebet kap –, az elhibázott politikának voltak köszönhetőek, amit például a ­Horthy-korszakban megpróbáltak orvosolni – de csak rövid távon lett kifizetendő, hogy már megint rossz oldalra álltunk. A magyar vezetők katasztrofális politikájáért Orbán most benyújtaná a számlát a Nyugatnak, bizonyítva, hogy továbbra is csak avítt, ósdi sérelmi politizálásra képes. És mindezt Erdélyben közli tisztelt hallgatóságával, összekacsintva velük. Emlékezzünk a 2005-ös fotóra, amikor autóján nagy-Magyarország matrica volt, ami felért azzal, amikor Vlagyimir ­Putyin már 20 éve Nagy Péter cár birodalmi örökségéről beszélt.

Ekkora a baj? Igen, ekkora. Orbán Szijjártó külügyminisztert Moszkvába meneszti, hogy emlékeztesse érdemrenddel megörökített nagy barátját a magyar különutasságra. Szijjártó mosolyogva ráz kezet Putyin kegyeltjével, akinek külföldi vagyonát éppen zárolták, és aki szerint az ukránok önmagukat lövik rommá, de a szerencsétlen oroszokat vádolják vele.

Orbán elérkezettnek látja az időt arra, hogy aprópénzre váltsa brüsszeli oldalvágásait – szerinte az, hogy Kirill pátriárka megúszta a szankciókat, 700 millió köbméter földgázt ér. És Lavrov meg is ígérte, lesz júdáspénz, amit Orbán politikai stratéga postafordultával hálált meg: Tusványoson arról is beszélt, hogy az orosz-ukrán háborúnak csak orosz-amerikai béketárgyalás vethet véget, és az Európai Uniónak nem az a dolga, hogy Ukrajna oldalára, hanem hogy a két fél közé álljon. Hullarablás felsőfokon.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!