Vásárhelyi Mária Tűr, tilt, támogat - a mai állampárt a régit követi

Nem börtönnel, hanem pénzmegvonással éri el célját az orbáni kultúrpolitika.

Akció

Az államszocialista rendszer kultúrpolitikájának vezérelve a 3T – támogatott, tűrt, tiltott – volt. Támogatásra érdemesnek minősíttetett minden kulturális mű, intézmény, esemény, amelynek szellemisége egybevágott a rendszer politikai credójával, de ide tartoztak a politikailag semleges kulturális művek, események is. A „tűrt” kategóriába azok az események, alkotások kerültek, amelyek bár kritikusak voltak a rendszerrel, de nem lázítottak nyíltan ellene, tiltólistára pedig a nyíltan kritikus, rendszerellenes alkotások kerültek. A támogatottság nemcsak anyagi javakban, hanem a széleskörű nyilvánosság biztosításában is megnyilvánult, a „tűrt” alkotások, események a félhomályba kényszerültek, a tiltott kultúra nyilvánosságát pedig adminisztratív és esetenként erőszakos eszközökkel is megakadályozta a hatalom.

A rendszerváltás egyik fontos eredménye volt a 3T megszűnése, a kultúrára fordított támogatások elköltését az állam igyekezett olyan grémiumokra bízni, amelyek döntéseiben részt vettek a legfontosabb szellemi, politikai irányzatok képviselői, és gyakorlatilag bármi nyilvánosságra kerülhetett, amire volt kereslet.

Ez a szisztéma már az első Orbán-kormánynak sem volt ínyére, csekély parlamenti többségükkel megpróbáltak mindent megtenni annak érdekében, hogy a nekik nem tetsző, tevékenységükkel szemben kritikus hangokat elhallgattathassák. Napi- és hetilapokat söpörtek le a porondról, kutatóintézeteket próbáltak bezáratni, kulturális eseményeket szerettek volna ellehetetleníteni, politikailag megszállták a közszolgálati intézményeket és számolatlanul tolták a közpénzt az általuk kreált intézményekbe. Ám mivel nem rendelkeztek kétharmados felhatalmazással és a politikai cenzúra érvényesítéséhez megfelelő számú és elkötelezettségű komisszár sem állt rendelkezésükre, csak félmunkát végezhettek.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!