Mellébeszélés

| 2020.07.06. 08:56

Címkék:

adó kata

Olvasási idő kb. 5 perc

Megint nem a lényegről van szó. Az éppen kialakuló, globális gazdasági válság közepette a magyar kormánynak ismét sikerült olyan ügyet bevinnie a közbeszédbe, amely kiváló figyelemelterelő. Miután teljesen egyértelmű, hogy válságkezelő csomagja nem kezeli a válságot, a legnagyobb problémát, a jövedelemkieséseket nem oldja meg, inkább úgy döntött, megszívatja egy kicsit a katás vállalkozókat. Miért is ne? Végül is őket biztosan eléri, számon kérheti, hiszen rendes adófizetőkként minden hónapban teljesítik a jogszabályi kötelezettségeiket. Azt, amit előírtak a számukra, bent maradva a törvényes lehetőségek keretein belül.

Az ötlet nyilvánosan – merthogy nem nyilvánosan biztosan nem neki jutott az eszébe – a vállalkozók egyik legnagyobb támogatójától, értsd antidrukkerétől, Parragh Lászlótól, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől származik. Szerinte meg kell akadályozni, hogy egyes munkáltatók katásként alkalmazzák a valójában munkaviszonyban dolgozó alkalmazottaikat. A kisadózó vállalkozások tételes adójának módosítása véleménye szerint a gazdaság érdekét szolgálná, s megszüntetne egy tisztességtelen adóelőnyt, s a színlelt szerződések használatát, vagyis fehérítést hozna.

A tervek szerint, és ezt már Gulyás Gergely miniszter jelentette be, 2021-től ha valaki katázik, és adott évben egy cégtől 3 millió forintnál több pénzt vesz fel, akkor a 3 millió fölötti jövedelemrészt 40 százalékos adóval sújtják majd. De azt nem a kisadózó fizeti, hanem az, akitől a pénzt kapja. A mértéke, a havi 50 ezer forint, nyugdíjasoknak pedig 25 ezer forint, maradna. S szerinte nem is érintene sokakat.

Ehhez képest a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete a következőt közölte: „nagyon sajnáljuk, hogy a kormány lábon szeretné lőni magát a kata szigorításával, miközben a NAV már bizonyította, hogy a volt munkavállalók akkor katáznak, ha egyébként is megfelelnek a feltételeknek. A NAV Ellenőrzési Főosztályán készült egy összefoglaló a 2019-es ellenőrzések tapasztalatairól, ami alátámasztotta, hogy nincs visszaélésszerű katázás a volt munkavállalók körében“. Hozzátették, ha a törvénymódosítás elnagyolt lesz, akkor be fog indulni a teljesen törvényes körbeszámlázás, ahol közvetített szolgáltatásként fogják továbbadni a cégek egymás között a katás teljesítéseket. Szerintük a kormány lényegében megvonja a nagyobb megrendelőkkel rendelkezőktől a kisadózást, a magyar embereknek és a megbízóiknak komoly anyagi hátrányt okozva. A változtatásra a 2021-ig tartó felkészülési idő is túl kevés.

Amellett, hogy az egész felvetésnek tematizáló jellege van, nem is jó oldalról fogták meg.

Ha az a baj, hogy színlelt szerződések vannak, akkor mindenekelőtt szét kellene választani a munkaviszonyt és a vállalkozási jogviszonyt egymástól. Most ugyanis tisztázatlan, hogy melyik jogviszonyhoz milyen feltételek kötődnek, egyéni döntés kérdése, kik miben állapodnak meg.

Ha az a cél, hogy bevételhez jusson a költségvetés, amit a kormányzat maga is csupán néhány tízmilliárd forintra becsül, akkor ettől már most el lehet búcsúzni, ugyanis az érintettek meg fogják találni az útját, hogy megoldják okosba’, s ne kelljen 40 százalékos adót fizetni.

Vagy ha lesz olyan, aki vállalja ezt az adóterhet, akkor annak végső soron maga a katás lesz a kárvallottja, mert egészen biztos, hogy részt kell majd vállalnia benne. Vagyis mindaz a gazdaságfehérítő hatás, amit a kata hozott, odavész.

Ha az a cél, hogy egyértelműbbek legyenek a foglalkoztatási adatok, akkor megint csak a jogszabály értelmezésének oldaláról kellene közelíteni. Németországban például a vállalkozókat hasonlóan kezelik a munkavállalókhoz, a példa kedvéért, ők is elmehetnek munkanélküli segélyre, ha úgy alakul a helyzetük. Vagyis mintegy foglalkoztatottaknak tekintik őket.

Ha az a cél, hogy az amúgy is nehéz helyzetben lévő kisvállalkozókat hozzák még kilátástalanabb helyzetbe, akkor kiváló az ötlet. Sokan úgy vállalkoznak, hogy erre a kedvező konstrukcióra építették a cégüket, ha drágább lesz a működés, akkor mérlegelniük kell, megy-e így tovább.

Ha meg az a cél, hogy ne kelljen arról beszélni, ami valójában történik Magyarországon, megintcsak szuper a téma. Több mint 350 ezer katás van. Ha hozzájuk vesszük a szerződő feleiket, a családtagjaikat, elég masszív az az érintetti kör, aki beszélni fog róla.

A kata nem tökéletes, jócskán lehetne rajta változtatni. De nem egy gazdasági válságban és nem fél év felkészülési időt adva rá.

 

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés