Csizmadia Ervin: Miért korlátozott az ellenzék hatóképessége?

Csizmadia Ervin | 2022.06.03. 08:11

Címkék:

újrakezdés

Olvasási idő kb. 10 perc

A választások óta eltelt időszakban temérdek elemzés jelent meg az ellenzéki vereség okairól. A legtöbb elemzés azonban, sajnálatos módon, szinte csak az ellenzéken belüli törésvonalakra és belső konfliktusokra koncentrált (ami persze egy lehetséges megközelítés), és a kérdést nem próbálta kiemelni az aktualitásból. Holott az ellenzékiség kérdése Magyarországon messze túlmutat április 3-dikán. Az ellenzéket az egész pártrendszer felől érdekes vizsgálnunk.

Önmagában is elgondolkodtató, hogy az ellenzék szerepét az elemzők jelentős része mégis, mint ellenzéki problémát jelöli meg. Holott – ez lesz ennek az írásnak a fő mondanivalója – az ellenzék nem önmagában álló szereplő, hanem (jó esetben) nagyon is komoly hatással van a kormánypártra. Az lesz az állításom, hogy most ez egyáltalán nincs így: az ellenzék nem akarja/tudja befolyásolni a kormánypártot, illetve a kormánypárt az ellenzék tevékenységében semmi megfontolandót nem talál.

****

Kormánybefolyásoló értelemben „jó” ellenzékre tehát nem pusztán csak azért van szükség, hogy ezáltal kielégüljön az ellenzéki pártok vezetőinek, tagságának és szimpatizánsainak igénye, és végsősoron legyőzzék a kormánypártot. „Jó” ellenzékre azért is szükség van, hogy a kormányzás kívülről folyamatosan új impulzusokat kapjon. A jó ellenzék tehát két szerepben van. Egyrészt saját maga, másrészt a pártrendszer egy része. Arról sokat tudunk, milyen az ellenzék önmagában. Arról kevesebbet, milyen, mint egy tágabb rendszer része.

Ez utóbbi megközelítésből érdemes ránéznünk a ­magyarországi permanens kétharmadok történetére. Kezdjük azzal, hogy ennek a 2010 óta tartó kétharmadosságnak – ellenzéki oldalról – az a megszokott értelmezése, hogy ezt a kétharmadot a kormánypárti akarnokság, a demokráciából való kilépés és a diktatúraépítés szándéka idézte elő. Itt az ellenzék passzív elszenvedő, nem pedig aktív cselekvő. Ily módon e keret nem alkalmas arra, hogy az ellenzéki pártokat a pártrendszer integráns részeként értelmezze. Amire persze van magyarázat: az ellenzéki pártok nem is akarják magukat a rendszer részeként értelmezni.

De a pártrendszer nem ugyanaz, mint a politikai rendszer. Amikor tehát az ellenzék lényegében kivonul az Orbán-rendszerből, onnan is kivonul, ahonnan nem kéne: a pártrendszerből. Ezzel azonban épp az ellenkezőjét éri el, mint amit szeretne, mert nem csökkenti a rendszer túlélőképességét, hanem növeli. Miért is? Azért, mert a „minden” rendszerből való kivonulással az ellenzék esélyt sem hagy a kormánypártnak, hogy ellenzéki ráhatásokkal, impulzusokkal gazdagodjék. Cikkem fő állítása, hogy a permanens kétharmadok és az ellenzék pártrendszerből való kivonulása között szoros az összefüggés.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés