Ne legyünk gyarmat

Ceglédi Zoltán | 2020.07.24. 08:47

Olvasási idő kb. 6 perc

Bármilyen unalmasan hangzik, a jövőnket súlyosan befolyásolja, hogy az európai ipar mennyire lesz képes függetlenné válni egyes stratégiai területeken.

Tök hétköznapi ügy. Mi volt az első egy-két dolog, amit a koronapánik szelére elkezdtünk keresni? A maszk és a kézfertőtlenítő zselé. Két egyszerű cucc, amelyeket jellemzően nem a fajlagosan drágán termelő európai ipar állít elő. Ezek az olcsó, távoli, általában kínai ipar termékei. Békeidőben működnek is a kereskedelmi útvonalak, amelyekkel biztosítható az ellátás. Gondos nagymamák, jogosan aggódó immunbetegek, speciális körülmények közt dolgozók voltak a fő, és épp ezért szűk felvevőpiacai e termékeknek. A járványbalhé előtt filléres eszköznek számító, mára luxuscikké lett FFP3 maszkokat hordta minden szobafestő, de még apám is egyes otthoni munkákhoz.

Ugyanígy Európán kívülről érkeztek gyógyszeralapanyagok. Jöttek alkatrészek is, amelyeket ki lehet fröccsönteni fillérekért Kínában, de jó ideje már innovatívabb-bonyolultabb szerkezetek is, villanyórától a drónig. Aztán beütött a vész, és kiderült, hogy Európa ellátási láncai fenntarthatatlanul hosszúra nyúltak. Tagállam tagállamnak lett farkasa, a szűkös egészségügyi készleteket úgy vámolták, mint egyszeri ferihegyi rakodó a duci koffert. Egekbe szöktek az árak, és a szocializmus óta ismeretlen áruhiány és informális beszerzési formák jelentek meg itthon is. „A Kálvinnál a DM-ben van kézzselé.” „A Mexikóin a kínai valójában vietnámi, és van maszkjuk.”.

Ebben a helyzetben lépett színre Kína. A vírust elszabadító, letagadó, a WHO-t kapcaronggyá silányító önkényuralom a világ megmentőjévé akart előlépni. A „tapasztalt” kínai szakemberek és „kiváló” kínai egészségügyi termékek agresszíven reklámozott globális exportjával igyekeztek meggyőzni a világot, hogy Kína nem a probléma, hanem a megoldás része. Aham. Az Egyesült Államokban most indul egy per, egyetlen szállítmányban 140 000 kínai maszkot találtak selejtnek. Az egészségügyi dolgozóknak vásárolt eszközöknek 95 százalékban kellett volna kiszűrnie a részecskéket, de csak 22 százalékban sikerült. Magyarország márciusban harmincezer tesztet vásárolt egy Hybribio Biotech nevű kínai cégtől.

„A Kína és Magyarország közötti barátság sosem volt erősebb. Várjuk, hogy a jövőben még szorosabban együttműködjünk” – írta a beszerzést méltató levelében Gazsó Balázs közigazgatási államtitkár. Négy nappal később maga Kína tiltotta le az ócska tesztek exportját. Hollandiában hatszázezer gagyi kínai maszk ment a kukába, Finnországban kétmillió, de Spanyolországtól Csehországig hosszú a kárvallott nemzetek sora.

A probléma magja a tény, hogy Európa nem állt készen, hogy ellássa magát e téren. Azért tudott Kína parádézni, és például Magyarországon a kormánytól, szerte Európában pedig inkább a szélsőjobboldaltól alaptalan méltatásokat begyűjteni, mert függővé váltunk.

Adózzunk egy pillanatig a nagyszerű helyzetnek, Magyarország a tíz éve tartó szabadságharcban feküdt alá a legócskább önkényuralmaknak.

Orbán Viktor a szuverenista? Az orosz atomerőmű és a kínai vasút, az ezekbe ágyazott brutális hitelek, a beruházásból következő gazdasági és infrastrukturális függés gyarmattá teszi Magyarországot. A nemzet villanykapcsolója Putyin hálószobájában, a bankkártyánkhoz pedig épp most diktáljuk a PIN-kódot Kínának.

A magyar kormány nincs ezzel egyedül. Szerte Európában fedezik fel a liberális demokráciák ostoba vagy lelkiismeretlen, megvett ellenfelei a „kínai csodát”, milyen pompás, hogy nem liberális, és mégis termel. Ugyanők mentegetik Putyint is, mint a gonosz amerikai demokráciaexport elleni reményt. Divatkomcsinak lenni roppant kényelmes dolog, uniós országokban. Nem tudom, megfigyelték-e, de ezek az emberek mindig csak távolról méltatják a megvalósult antiliberális, antiglobalista, antikapitalista berendezkedéseket, de nem költöznek csapatostul Moszkvába vagy Caracasba.

No, a probléma viszont adott. Meg kell oldani. Ha egy vírushelyzet is, de végre rákényszeríti a leltárt, mit kell Európán belül, sőt országon belül megoldani. Jó tudni például, hogy legközelebb a MOL rögtön át tud állni szélvédőfolyadékról fertőtlenítő folyadékra. Még egyszer nem futunk ki a maszkokból sem. De lépdeljünk fölfelé, a bajban kiderült, hogy a Mercedes is tud gyártani légzéssegítő készülékeket. Gyógyszerek, eszközök, triviális kör. Bőven van fölötte, az 5G-t nálunk még Kína barkácsolhatja, óvatosabb nemzetek már nem engedik az ázsiai autokráciát a mobilhálózatukhoz sem.

Vegyük komolyan végre azt a gondolatot, amit az EU-t létrehozta.

Ha a globális nagyhatalmakkal akarunk versenyeznie, a stratégiai ipart határokon belül kell tartani. Máskülönben az amerikai negligencia, az orosz dezinformáció és bomlasztás, a kínai gazdasági prés okán Európa végképp mellékszereplője lesz a 21. századnak. Amely közösség még pár nyomorult maszkot meg néhány tégelynyi büdös zselét sem tud biztosítani a polgárainak, az nem kap helyet a nagyok asztalánál.

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés