Krajczár Gyula Krajczár Gyula: Négy százalék

Becslésem szerint én olyan 3, legfeljebb 4 százalékos ember vagyok. Értem ez alatt azt, hogy ha véletlenül lenne olyan politikai erő, olyan politikus, aki a kérdések és az ügyek döntő többségében szinte maradéktalanul azt képviselné, amit én gondolok, az egy tisztességes körülmények között lebonyolított választáson nagyjából 3-4 százalékot kapna. Nem olyan rossz arány, mert ha még a részben érintkezőket is ideveszem, egész tisztes baráti társaságot tudnék kerekíteni magamnak, ha szerencsém van, amelyben értelmesen tudnánk beszélgetni a világ dolgairól, s még kis, komfortos akolmeleg is jutna. Persze, sem ilyen politikai erő, sem ilyen baráti társaság nincs, a sok egymástól különböző, négy százalékos gondolkodó vagy a kertjében ül, és bámul maga elé, vagy üvölti bele a világba a maga keveseket érdeklő nézeteit, s még a Facebookon keresztül is érzékelhető, hogy kidagadnak a nyakán az erei. Ennél már csak a nagyobb százalékban érdekelt nem gondolkodók a rosszabbak.

E rövid seregszemle segít megérteni, miért nincs ma piacuk olyan értékeknek, amelyekről egykor, és ezek szerint egy ideig azt hitték emberek, sokan, messze négy százalék felett, hogy úgy, ahogy, de képesek eligazgatni az embereket. A ráció, az ismeret, a stílus, a közjó, a tisztesség, ilyenek. A valahová tartozás ma feltétel nélkül feljogosít bárkit arra, hogy relativizálja ezeket az értékeket, s a nem az ő százalékába tartozókat pusztán ezen az alapon hülyézze, bunkózza, parasztozza, árulózza, tisztességtelenezze, genyózza. S ez lényegében független a társadalmi státusztól, a képzettségtől, az akadémiai szinttől, vallástól és nemzetiségtől, kortól és nemtől. Nézőpont kérdése, hogy megkönnyebbülést hoz-e, de nemzetközi jelenségről van szó.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!