Ceglédi Zoltán Nem fiúk: Zsófik

A fiúk! A fideszes fiúk! Régi, de reménytelen törekvésem meggyőzni a jelenlegi ellenzéki nyilvánosság egyes, jellemzően harminc év előttről örökölt szereplőit, hogy fejezzék be ezt a hülyeséget. Nem fiúk. Bácsik! Tudom, kényelmes volt a nyakkendőigazgatós, ifjúsági szervezetként kezelős rendszerváltáskori leereszkedés, de már a visszáját mutatja. Egyfelől segít Orbánnak, hogy galambősz, terebélyes nagypapaként is fickós férfiembert imitáljon.

Másfelől pedig jönnek a valóban fiúk, és még inkább lányok. Zsófik. Ne csapjuk be magunkat.

A Fidesz történetét ezerféleképp feldolgozták. Engem a friss időközi eredmény kapcsán egyetlen szempont érdekel. Az, hogy miként az oroszkrémtorta rétegei, hogyan követik egymást a különböző tudású és szándékú generációk a pártban.

A legtartósabb vezetőket ma is az első szervezett csapat, Orbánék adják.

A valódi építők. A semmiből raktak fel valamit, liberális politikai erőt, durva ellenszélben. Nem létező pártot foglaltak el vagy szakítottak szét, és nem is zsarolták magukat mások listájára. Harminc éve ez persze nem volt unikális. A rendszerváltó pártok alapítóitól ezt várta a történelem. Különböző szavatossággal, a relevánsabb alakulatok közül a kisgazdákat második kormányzásuk után, 2002-ben írtuk le, az MDF és SZDSZ, a két egykori nagy párt szomorú szégyenparolával buktak 2010-ben. A KDNP-t meg a Századvég se méri.

Kormányzásig jutó új pártokat azóta se láttunk. Az LMP a Védegylet és a Humanista Párt bázisán több történelmi esélyt is kapott, de előbb belső szétverésére való fura hajlama állította meg, most meg megy a közös listára. A MIÉP-ből és polgári körökből is mazsolázó Jobbik még nagyságrendet is produkált Vona zenitjén, igaz, a „tetűcsúzdázó” (sic!) talpasok máig tartó jelenlétével. De sebaj, megy a közös listára. A Momentum, mint valódi politikai startup bátor népszavazási villámrajtja, a 2018-as választás pofonjából felálló EP-siker és az önkormányzati folytatás lehetne alapja önálló párt építésének. Ha nem a közös lista felé tartanának. Egyébként 1994-ben az MSZP nem csak az SZDSZ-t, de a Fideszt is koalícióra hívta. A 31 éves Orbán nemet mondott, és négy év elteltével ő kormányzott.

Az építők után jött a lojális generáció.

Rogán Antal vagy Szijjártó Péter politikai szocializációs alapélménye az 1998 és 2002 között kormányzó Fidesz, ahol az előrejutás az Orbánhoz való hűség, a pártmunka és a tenyérbemászó kommunikáció függvénye. Az ellenzéki nyolc év aztán folyamatos Dianabol-kúrákkal telik, amit majdnem tönkre vág 2006 kudarca. De Őszöd újra felpörgeti, a vizitdíjas népszavazás pedig bebiztosítja. Beüt 2010.

És figyeljünk, mert most jön a lényeg, azóta is eltelt egy évtized.

Öncsalás akár a 10 évvel ezelőtti rutinokkal nyúlni a Fideszhez. Kisarjadt az új politikai generáció.

A most Szerencsen mandátumot nyert Koncz Zsófia alig 16 éves volt Őszöd idején. Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkárnak ugyan komikus eposzi jelzője lett a „22 éves”, de neki tényleg szinte öröktől fogva Fidesz-kormány van. A hatvanéves Kövér Lászlót fiúkozza a kókadozásában is rátarti kerületi klub, miközben rendszerváltás után született szereplők tűnnek fel. Koncz Zsófia az ELTÉ-n végzett jogászként, eközben Franciaországban ösztöndíjas. Az elmúlt három évben a washingtoni nagykövetségen dolgozott külpolitikai munkatársként. Ha kitakarom a szerencsi jelöltek logóit, és csak az életutat nézem, akkor simán berakom a Fideszbe a zsidózó-cigányozó, pályázati pénzeket pörgető bufla fickót, és a Momentumba az 1990-ben született, külföldről hazatért jogászlányt.

Na csapjuk be magunkat azzal, hogy Orbán Viktor a Fidesz örökös elnöke. Jönnek a Zsófik is.

Amíg Németh Szilárd sörsátras gasztro-mélyfúrásain csapkodja a térdét a sokszor saját propagandáját ugyanilyen karikírozott ostobaságra kalibráló ellenzéki nyilvánosság, addig egyre több Zsófi jön. Oda a külföldi tájékozódás és tájékoztatás évtizedes ellenzéki monopóliuma, a Fidesznek van geopolitikája, hozzá politikai katonái és kijelölt ellenségei. Hány belföldi mumust mutatott fel az elmúlt években Orbán? Jourova, Soros, Macron, Weber, Juncker, az „áruló labanc” meg a „holland fickó”, egyik sem itt él. A zsófik felnőtt csúcsragadozója, Varga Judit igazságügyi miniszter sem a kodifikációval foglalkozik, rejtély is, ki eszkábálja a törvényeket. Ehelyett évtizedes brüsszeli csatáit folytatja miniszterként. Többet látjuk gurulós bőrönddel a reptéren, mint interpellációra válaszolni a parlamentben. Szó se róla, ehhez az ellenzéknek kérdeznie is kéne. És az ő pályája is teljesen „zsófi”, német Erasmus, nemzetközi ügyvédi iroda, kilenc év az EP-ben.

Öncsalás a szerencsi vereségből azt a következtetést levonni, hogy minden király, mert az összefogási már mulatási, és „csak” 5 százalékpont a különbség. A „krumplizás” és cigányozás ocsmányságára majd máskor térek ki. Ha az ellenzék komolyan gondolja 2022-t, akkor ne az emlékeikben élő Fidesszel, de a Zsófikkal is vegye fel a harcot.

 

Tisztelt Olvasónk!

Ön az elmúlt percekben a Jelen cikkét olvasta. Köszönjük érdeklődését!
Ha tetszett, olvassa el a többi cikkünket is, amelyek előfizetéssel érhetők el.