Krajczár Gyula Saját harcára formálná Európát a Fidesz

A magyar kormánynak annyira bejött a ner, hogy európai franchise-t szeretne belőle fejleszteni. Legalábbis erre lehet következtetni abból a vizionárius parlamenti határozatból, amelyet a minap fogadtak el, s amely arról szól, milyen álláspontot kell képviselnie a kormánynak az Európa jövőjéről szóló bármilyen további fórumon.

Akció

Lapunk is számos esetben beszámolt arról a folyamatról, amelyben széles körben igyekeztek változatos módszerekkel felszínre hozni az unió jövőjével kapcsolatos elképzeléseket. A meglehetősen amorf eredmények nagyon nem tetszettek a magyar kormánynak, pedig minden erejével és minden ügynökségével igyekezett azokat befolyásolni. Ezért aztán kötelezte a kormányfő négy asszisztensét, hogy nyújtsanak be határozati javaslatot, amely viszont őt kötelezi arra, hogy egyébként a saját elképzeléseit – immár a népre hivatkozva – próbálja meg Európára rákényszeríteni.

A cél a nerek Európája, vagy legalábbis a nertűrő Európa.

Ehhez a legfontosabb lépés az integráció intézményes tartópilléreinek, az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak a megrogyasztása lenne. Nem kertelnek a beterjesztők, elképzelésük szerint az uniós Szerződésekből törölni kell az „egyre szorosabb egység célkitűzését”, viszont ugyanitt meg kell jelenniük a keresztény gyökereknek és kultúrának, mint erkölcsi iránytűnek, egyben politikai és ideológiai semlegességet kell hozni, igaz, csak az Európai Bizottságnak.

Nyilván nem érdemes tartalmi logikát keresni ebben a jelszógyűjteményben, mindennek szokás szerint csak belső anyagi és érvényesülési logikája van: mindent úgy kell átalakítani, hogy az segítse a magyar kormánypárt kleptokratikus, korlátlan hatalomgyakorlását.

Ennek érdekében kellene az Európai Parlamentet a jelen formájában felszámolni, s oda a nemzeti parlamenteknek kellene delegálniuk képviselőket. Ez a vizionárius négyes szerint valódi politikai legitimitást adna a testületnek, szemben a mai, nem valódi legitimitással, amikoris az európai emberek közvetlenül választják meg a képviselőket. Az eltorzított, a Fidesz púpjára hajlított magyar választási rendszer kapna így nagyobb jelentőséget. De igazából még ezt sem érzi a kvartett elég biztonságosnak, ezért még azzal is megbízzák a kormányt, hogy szerződéses garanciákért küzdjön, amelyek segítségével a nemzeti parlamentek megakadályozhatnák a „nem kívánt” uniós jogalkotást, viszont ők maguk a kormányaikkal együtt akár kezdeményezhessék is az uniós jogalkotást, nyilván, ha kívánják.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!