Ó, igen, szavazzanak a 16 évesek is!

Ceglédi Zoltán | 2021.05.17. 12:12

Olvasási idő kb. 5 perc

Kevés olyan közjogi javaslat van, ahol ennyire egyértelműen az egyik serpenyő tartalma a súlyosabb. Igenis, érdemben javítaná a magyar demokrácia megtépázott legitimitását, tompítaná az ijesztő polarizációját, és sokkal hatékonyabbá tenné annak működését az Egyensúly Intézet minapi javaslatcsomagjának bevezetése. Leszállított aktív választói korhatárt (és elektronikus voksolást) szeretnének.

Az interneteken bandukolva az egyik legszomorúbb élményem, amikor látok egy hozzászólót, és elsőre megcsal a kedves, idilli profilkép. Hamvas hajú, idős hölgy loknis unokával, mellényes nagypapi családi körben, sokgyertyás szülinapi torta előtt – és aztán elolvasom, amit komment gyanánt oda tetszett hányni. No, de most figyeljenek:

NEM MINDEN NYUGDÍJAS ILYEN.

Hadd meséljek éles váltással a 16 éves önmagamról. Régen volt, huszonöt évvel ezelőtt. Még hosszú hajam volt. Baja, kilencvenes évek, kollégium, imádnivaló szabadság. Jellemző momentum volt, hogy a Grauaug utcában a lemezboltban 300 forintért egy üres kazettára átmásoltatom az új Green Day-albumot, majd megyek tovább, és a következő sarkon az újságosnál megveszem a nekem félrerakott Magyar Narancsot és Kretén Magazint. Egyébként kábé ennyivel, ezzel a két lappal, meg egy a korabeli Denis Learyvel és Henry Rollinsszal vissza lehet fejteni, hogy mit miért csinálok most. No de volt olyan korombeli srác is, aki inkább Sterbinszkyt másoltatott és Popcorn Magazint vett. Vagy Rúnát vagy Bíborholdat, de mindkettőt semmiképp sem. Engem már akkor is nagyon érdekelt a politika, de most figyeljenek:

NEM MINDEN TIZENÉVES ILYEN.

Ma sem. Van ugyanakkor, aki valamelyik párt ifjúsági szervezeteiben aktív, friss műszóval élve pultozik, kínálgatva az egyebekben semmirevaló petíciókat. Van véleménye és tudása a politikáról – gyakran megalapozottabb, mint a betelefonáló műsorok egyes véleményterroristáinak. Mi pedig pont őt nem vonjuk be, gyerekként kezeljük, pedig, és ez lenne itt az egyik legfontosabb érvem, ő fogja a legtovább érezni a választásokon hozott döntések következményeit. Mondok egy csúnyát: ha a Brexit-népszavazást két évvel később megismételték volna, már a maradáspártiak lettek volna többségben. Annyira polarizált volt életkorilag a voksok megoszlása, annyira EU-pártiak a fiatalok és annyira idősek a kilépés hívei, hogy önmagában a természetes halálozás miatt kevesebb lett volna a távozáspárti.

A legfontosabb a fiatalok bevonása lenne – ehelyett folyamatosan összeszavazunk magunknak egy országot, ahonnan elmennek a fiataljaink, elköltözik a jövő. Vitathatnak bármit ebben a cikkben, megsértődhetnek bármin, de ezt az egyet, ezt a betonkemény tényt nem tudják tagadni: olyan világot szavazgatnak össze a „felnőttek”, amelyből elmegy a fiatal. Lehet sikonyálni, hogy jaj, a fiatalok meggondolatlanok, de most figyeljenek:

HÁROM EGYMÁS UTÁNI FIDESZES KÉTHARMADOT SZAVAZTAK ÖSSZE A „FELNŐTTEK”.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés