Tamás Ervin Olajtól az olajozásig

Mintha a Kádár-kori olajválság köszönne most vissza. Amely nem gyűrűzik be. Kopogtat, lopakodik, legszívesebben betörne, mint a migránsok, de nem, a rezsim erős és oltalmazó. Ennek a választásokhoz közeledve minduntalan tanújelét adja, ömlik az ilyen-olyan pénz lakói zsebébe, nincs nap, hogy ne újabb és újabb ajándékokkal lepje meg őket a kormány. Valószínűleg a világon is egyedülálló mutatvány, hogy a gyermekes szülők a bérbe adott lakásuk adóját is visszakapják jövőre.

A különböző címeken nyújtott kedvezményes kölcsönöket, támogatásokat ugyan mintha egyben nyelné le a torkos infláció, a lakásárak megzabálják a rengeteg féle dotációt, közben – egy cikk címe szerint – lehet, hogy még nyaralás közben is a hitelüket intézték a magyarok, mert augusztusban sem lanyhult a forgalom a bankoknál. Orbán Viktor láthatóan nem elégszik meg a kormánypropaganda milliárdos termékeinek kissé egysíkú üzeneteivel, a csókosoknak és a célzott intézményeknek juttatott pénzesővel, kézzel fogható prémiumokat, bónuszokat szór szét minden korcsoportnak, így akarván biztosítani magának a választási győzelmet. Ahogy fogalmazni szokott: a valóságot hajlítja. Kemény meló.

Tankönyvek idézik vissza betemetett emlékeimet: a hetvenes években meghatározóvá vált az a tévhit, hogy a piacgazdaságokat átrendező nemzetközi cserearány-változás az olajárak 1973 utáni ugrásszerű emelkedésével nem gyűrűzik be hozzánk, hála a Szovjetuniónak. 1977-re mégis drámaivá vált az ország külkereskedelmi mérlegének hiánya és az eladósodás. Magyarország egyre több hitelt vett fel. Idővel már a törlesztés érdekében kellett újabb hiteleket felvenni (adósságspirál), de csak 1985-86-ra látszott világosan, hogy a gondok nem átmenetiek, alapvető változásokra van szükség. Akkoriban lett egyre hangosabb a formálódó ellenzék is.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!