Olajtól az olajozásig

| 2021.10.12. 13:45

Olvasási idő kb. 7 perc

Mintha a Kádár-kori olajválság köszönne most vissza. Amely nem gyűrűzik be. Kopogtat, lopakodik, legszívesebben betörne, mint a migránsok, de nem, a rezsim erős és oltalmazó. Ennek a választásokhoz közeledve minduntalan tanújelét adja, ömlik az ilyen-olyan pénz lakói zsebébe, nincs nap, hogy ne újabb és újabb ajándékokkal lepje meg őket a kormány. Valószínűleg a világon is egyedülálló mutatvány, hogy a gyermekes szülők a bérbe adott lakásuk adóját is visszakapják jövőre.

A különböző címeken nyújtott kedvezményes kölcsönöket, támogatásokat ugyan mintha egyben nyelné le a torkos infláció, a lakásárak megzabálják a rengeteg féle dotációt, közben – egy cikk címe szerint – lehet, hogy még nyaralás közben is a hitelüket intézték a magyarok, mert augusztusban sem lanyhult a forgalom a bankoknál. Orbán Viktor láthatóan nem elégszik meg a kormánypropaganda milliárdos termékeinek kissé egysíkú üzeneteivel, a csókosoknak és a célzott intézményeknek juttatott pénzesővel, kézzel fogható prémiumokat, bónuszokat szór szét minden korcsoportnak, így akarván biztosítani magának a választási győzelmet. Ahogy fogalmazni szokott: a valóságot hajlítja. Kemény meló.

Tankönyvek idézik vissza betemetett emlékeimet: a hetvenes években meghatározóvá vált az a tévhit, hogy a piacgazdaságokat átrendező nemzetközi cserearány-változás az olajárak 1973 utáni ugrásszerű emelkedésével nem gyűrűzik be hozzánk, hála a Szovjetuniónak. 1977-re mégis drámaivá vált az ország külkereskedelmi mérlegének hiánya és az eladósodás. Magyarország egyre több hitelt vett fel. Idővel már a törlesztés érdekében kellett újabb hiteleket felvenni (adósságspirál), de csak 1985-86-ra látszott világosan, hogy a gondok nem átmenetiek, alapvető változásokra van szükség. Akkoriban lett egyre hangosabb a formálódó ellenzék is.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés