Orbán gödörben – a kérdés csak az, ki tud-e mászni belőle

Palánkai Mariann | 2020.12.06. 09:24

Olvasási idő kb. 13 perc

A szerző kommunikációs szakember

Libsiként, libsi barátokkal, gödörben látja az ember Orbánt. Úgy könnyű. De vajon gödörben van?

Már az is informatív, hogy a legkeményebb, feketeöves ellenzékiek nem látják vesztes helyzetben Orbánt, hisz szerintük gyakorlatilag mindent meg tud úszni fanatizált tábora megingathatatlan támogatása mellett.

Pedig gödörben van, a kérdés csak az, ki tud-e belőle mászni.

Érdemes leszögezni, hogy Orbán jelenlegi megítélési pozíciója szempontjából semmit nem számít azok véleménye, akik akkor sem szavaznának soha a Fideszre, ha fegyvert szorítanának a fejükhöz. Aztán ott van a Fidesz keménymagja, amelynek tagjai, ha élő egyenes adásban követnék, ahogy Orbán bedrogozva, egy lopott autóval elüt egy apácát és a kiérkező mentőstisztet meghágná segítségnyújtás közben, megbocsájtanák a botlást. Aztán persze irtózatos haraggal fordulnának az Origo tényfeltárása nyomán egy sorosista kutyamenhelyet üzemeltető vállalkozás átlátszó hazugságai felé.

Érdemes tehát az Orbán-hívők és az Orbán-ellenesek halmazát figyelmen kívül hagyni, ha objektíven szeretnénk látni.

Nézzünk innen a gödörre.

Nos, a legmértéktartóbb olvasat szerint sem jöttek jól a lapok Orbán számára. Nyilván nagyságrendi különbségek vannak a George Clooney-tól érkezett üzenet leoltása, a járvány/járványkezelés rövid és hosszútávú folyományai, államtitkára letartóztatása, Demeter Szilárd „publicisztikai” ámokfutása, Deutsch Tamás bocsánatkérésre kényszerítése, Szájer produkciója, az EU-ból naponta érkező elmarasztaló hangok, Bayer performansza, a lengyel álláspont szeszélyessége, a Trump-fiaskó, a nemzetközi közvélemény ingerküszöbét átlépő SZFE-ügy, a külföldi potentátok irányából záporozó beszólások tekintetében.

Az események közül jó néhánynak kiszámíthatatlan a hosszú távú hatása, illetve újból és újból beszivároghat a köztudatba. Másrészt, indaként kapaszkodnak egymásba, összefüggenek, plusz némelyik, noha gyakorlatilag bulváresemény, hatással lehet a választásokra. Ide tartozik, hogy a járvány társadalmi, gazdasági, szociális és egyéb következményei pillanatnyilag csak közelgő meteoritnak tűnnek, amelynek pusztító becsapódását épp a 2022-es választások idején fogjuk teljes erejével érzékelni.

Szinte biztos, hogy Orbánnak ez okozza a legtöbb fejtörést. Akkorra ugyanis teljesen indifferens lesz, hogy Orbán jól, rosszul, közepesen kezelte-e a járványhelyzetet, időben vezetett-e be korlátozásokat, elég tesztet rendelt-e és a sort folytathatnám, mindenképpen egzisztenciák százezrei hullanak a semmibe, teljes iparágak fekszenek el, a megélhetés költségei nőni fognak – és a választások idején a legoptimistább forgatókönyvek szerint sem lesz még érzékelhető az esetleges gazdasági felívelés. Bármily profánul hangozzék is, a halottakat ki lehet magyarázni, a töketlenség addigra feledésbe merül, az összes egyéb elem ügyesen elhazudozható, de a gazdasági válság bűzös leheletét az arcunkban érezzük majd.

A Szájer ügy szerintem második a fontossági sorrendben, melyben óriási szerepet játszik, hogy az internetes folklór pillanatok alatt képi világban megfogalmazva, könnyen és élvezetesen fogyaszthatóvá alakította a brüsszeli házibuli legapróbb részleteit, a történet minden elemét egyszerűen érthető erkölcsi kontextusba helyezte.

Egyrészt azért olyan jelentős a hatása, mert hiába „lebegtetett” idáig a Fidesz széljobbos eszméket sajátjaiként a funkcionálisan rasszista, funkcionálisan homofób, funkcionálisan antiszemita rendelkezéseivel, üzeneteivel, retorikájával,

a radikális jobboldali elvárásokkal érkező szavazói számára egy borús kedd délutánon kiderült, hogy hazugság az egész, és a becsületes homofóbok Dúró Dóra szoknyája körül lelnek igaz elvbarátokra.

Még a saját kertjében emelt mecsetben tórát morzsolgató Orbánhoz képest is négyzetre emelve érkezett a csalódás. Igen valószínű, hogy a botrány ezrével söpör át szavazókat a Mi Hazánkhoz.

Másrészt, a házibuli kozmetikázás nélkül nyilvánosságra került részletei mélyen megdöbbentették a keresztény-konzervatív szavazókat. A Fidesz szavazók nem megvezetett ostobák, álszent erkölcsi hulladékok, még ha sokan szeretnék is ezt hinni, de ez távolról sem igaz. Ugyan minden oldalnak megvannak a korlátolt tálibjai, de ahogy az ellenzéki szavazók sem egy kupacban gyurcsányisták, sőt totálisan nem azok, a fidesz szavazók sem csak álkeresztény, krumpliért megvásárolt prolik. A keresztény-konzervatív értékeket mélyen átélő szavazók ugyan soha a büdös életben nem fognak egyetlen ellenzéki párthoz sem átszivárogni, azonban a Fidesz számára az is hatalmas csapás, ha a választásokon kiábrándultságuk okán mobilizálhatatlanakká válnak.

A botrány ugyanakkor lényeges fegyvereket, retorikai elemeket és meghatározó témákat csavart ki a Fidesz kezéből.

Nem tudom megbecsülni, mennyi ideig nem lehet brüsszelező, családi szentségező vagy bármely áthallásos téma vezérszlogenjével előjönni, hogy egy ország ne a térdét csapkodja a röhögéstől. Sikamlóssá váltak az alapmondások, például az, hogy nem kérünk az európai nyitottságból, hiszen három perc alatt fogja a közösségi média mindent elsöprően átértelmezni nyitható, kimászásra alkalmas ablakká.

Az, hogy a Fidesz hosszú-hosszú ideig nem beszélhet hitelesen családi és keresztény értékekről, elképesztő csapás, hisz ez még a migránstéma nézőpontba helyezését is befolyásolja, miközben mindennél jobban kellenek a „témák” a járvány miatt érkező problémák ellentételezésére.

A legnagyobb csorbát a Fidesz tekintélye és hitelessége szenvedte.

A sztori erkölcstelen, különféle világnézetet vallók körében nyilván különféle okokból, de egyetlen olyan világnézet sincs, amelyből szemlélve ne lenne morálisan elfogadhatatlan.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés