Vásárhelyi Mária Orbán megint bizonyítja alkalmatlanságát

Vajon milyen szakmai jövője lenne egy utasszállító repülőgép pilótájának, ha azokban a percekben kezdene hozzá az utasok ülésrendjének átszervezéséhez, amikor a repülőgép éppen kavargó légörvénybe kerül? Vagy meddig maradhatna kapitány a hajón az, aki akkor rendeli eligazításra a legénységet, amikor ők viharba kerülve, éppen a hatalmas hullámokkal küzdenek. Feltételezem, hogy a hajóskapitányt a tengerbe hajítanák, a pilótát pedig a székéhez kötöznék a landolásig.

A válságkezelésről szóló alapfokú pszichológiai, vezetéstudományi szakkönyvek első fejezetében olvashatunk arról, hogy válság idején a legfontosabb vezetői teendő annak biztosítása, hogy a rendszer stabil maradjon és a lehető legkevesebb változás történjen benne.

Az a vezető, aki válság idején kezd hozzá a rendszer gyökeres belső álalakításához, totálisan alkalmatlan a feladatára. Márpedig nálunk éppen ez történik.

Orbán Viktornak és kormányának éppen 10 éve lett volna, hogy átalakítsa az egészségügyi rendszert, ami nemcsak azért lett volna indokolt, mert már mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy a végóráit éli, hanem azért is, mert hatalomra kerülésében jelentős szerepe volt annak az általa kezdeményezett népszavazásnak, amellyel megakadályozta az előző kormány által elindított egészségügyi reformot.

Ki ne emlékezne a 300 forintos vizitdíj elleni tombolásra, amelyet a Fidesz politikusai szítottak? Akkoriban ellenzékként a jelenlegi kormánypárt minden racionális változtatási szándékot elkaszált, még a kórtermekben a betegek érdekében elhelyezett széfekre is ágyúval lőttek, hihetetlen indulatokat szítva akadályoztak minden változtatást, amely ésszerűbbé, betegközpontúbbá és finanszírozhatóbbá tette volna az egészségügyet.

Így azután maradt az egyrészt végtelenül pazarló, másrészt javíthatatlanul forráshiányos rendszer, az állandóan adósságspirálba kerülő kórházak, az orvos bárókon kívül mindenki számára megalázó hálapénz, a végtelen várólisták, az egyre lepusztultabb ellátás, az állami és a magán egészségügyi ellátás átláthatatlan összefonódása, az agyonhajszolt orvosokkal, ápolókkal és a kiszolgáltatott betegekkel. Tíz évig nem történt más, mint hogy a kormány egyrészt tömködte a lyukakat, másrészt újabb és újabb forrásokat vont ki a rendszerből, tönkretette a korábban nemzetközileg elismert hazai járványvédelmi rendszert, és közben mindenféle szuper kórházakról delirált, amelyek megvalósulása érdekében egyetlen kapavágás sem történt.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!