Fóti Tamás Orbán pirruszi győzelme

Orbán pirruszi győzelme

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kirill pátriárka megmentése lehetett az utolsó csepp a pohárban. Ha az Unió áttér a többségi döntéshozatalra, akkor a vétóval zsaroló bajkeverők elvesztik nemzetközi súlyukat.

Akció

„Visszaküldtem Brüsszelbe átdolgozásra.” „Sikerült visszaverni az Európai Bizottság olajembargós javaslatát” – nyilatkozta többször is a kormányfő, akitől nem idegen a hadvezéri póz. Brüsszel több mint egy hónapja javasolta az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagot, amelynek két elemét, az ortodox egyház vezetőjének büntetését és az olaj­embargót sikerült megfúrnia, legalábbis a vezetéken érkező olaj esetében.

Harc nem volt, legfeljebb kőkemény alkudozás, ha úgy tetszik, számháború. Emlékeztetőül: Hernádi Zsolt Mol-vezér a Telexnek adott minapi interjújában betekintést engedett cége hosszú távú üzleti terveibe, amit aligha köszöntek meg neki a NER felelősei. Itt ugyanis olyan kiadási tételekről beszélt, amelyek mélyen a kormány által közöltek alatt vannak. Kifecsegte, hogy a Mol-nak 3-4 évre és 550 millió dollárra, azaz 200 milliárd forintra volna szüksége a jelenlegi teljes orosz import kiváltására. Orbán azonban az átállás költségét alaposan felsrófolta, amikor több ezer milliárd forintról beszélt.

A magyar miniszterelnök rendre visszaél az uniós vétójoggal. Mint a múltban annyiszor, most is a jól bevált sablon szöveggel él: azt a hamis képzetet sugallja, hogy mindenről Brüsszel tehet. Ez enyhén szólva ferdítés. Az Európai Bizottság mandátumánál fogva csak javasol, a döntés a tagállamoknál van. Magyarországgal ellentétben a tagországok egyike sem kérdőjelezte meg a hatodik szankciós csomagot. Finomhangolásra szükség volt, a tengerrel nem rendelkező országok jelezték, hogy szükségük van átmeneti mentességre, és rajtunk kívül senki nem fenyegetőzött vétóval. „Nem engedhetjük meg, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát” – nyilatkozta Orbán. Hüledezünk. Az EU megmutatta, hogy értékorientált, hajlandó áldozni a demokráciáért – a legkevésbé demokrata Magyarország kivételével.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!