Orbán Viktor, a simlis autókereskedő

Ismert a mondás: csak olyan politikusra érdemes szavazni, akitől használt autót is vennénk. Ebből az következik, hogy a korrupt politikusok olyanok, mint a simlis használtautó-kereskedők.

Amikor Orbán Viktor arról beszélt, hogy az ő ajánlata a legjobb a fiatalok számára, amivel egyetlen ország sem versenyezhet, rögtön a cseles eladó jutott eszembe, aki nem engedi hogy az ügyfél benézzen az autó alá, próbakört is csak az udvaron lehet megtenni, a szervízelést igazoló papírok pedig mindig épp a másik irodában maradnak. Aztán a hirdetésben újszerű állapotúnak leírt autó már a vásárlás másnapján lerobban.

A felszínen úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor számára fontos a fiatalok megnyerése. Erre irányuló intézkedés volt a 25 év alattiak SZJA-mentessége, és még notebookokat is osztogattak a diákoknak. Azaz: menő dísztárcsákat tettek a kerekekre, miközben az alváz rozsdás, a motor pedig hengerhibás.

Szavakban nagy hangsúlyt fektettek az oktatáson belüli digitalizációra. Beszereztek ugyan rengeteg interaktív táblát, de azok használatát nem építették be a tanmenetbe, így vált a remek elképzelés a takarítószemélyzetek rémálmává. Állami E-napló is készült, ami többször frissül, mint ahány tényleges funkció van benne, a KRÉTA a mai napig instabil, mintha még mindig a tesztelési fázisban tartana. A tanulók kompetenciamérésén a kormány informatikai rendszere is vizsgázott – bízzunk benne, hogy az előbbiek jobban teljesítettek, mint az utóbbi.

Diákként alulnézetből látom azt, amit a propaganda ügyosztály felülről mutogat. A pénzhiány rányomta a bélyegét a közoktatásban eltöltött éveim jelentős részére. A megalázóan alacsony bér miatt a pedagógusok bármilyen más munkát elvállalnak, így lassan az lesz a kérdés, hogy a fizikatanár vagy a fénymásolópapír fogy el hamarabb az országban.

Ahogy a trükkös kereskedő a kilométerórát, úgy tekerte vissza a kormány az időt az oktatáspolitikában. A 2010 után visszahozott szemlélet talán a 70-es években lehetett nullkilométeres.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!