Orbán Viktor, a simlis autókereskedő

Szolga Bálint | 2022.05.05. 13:13

Címkék:

oktatás

Olvasási idő kb. 4 perc

Ismert a mondás: csak olyan politikusra érdemes szavazni, akitől használt autót is vennénk. Ebből az következik, hogy a korrupt politikusok olyanok, mint a simlis használtautó-kereskedők.

Amikor Orbán Viktor arról beszélt, hogy az ő ajánlata a legjobb a fiatalok számára, amivel egyetlen ország sem versenyezhet, rögtön a cseles eladó jutott eszembe, aki nem engedi hogy az ügyfél benézzen az autó alá, próbakört is csak az udvaron lehet megtenni, a szervízelést igazoló papírok pedig mindig épp a másik irodában maradnak. Aztán a hirdetésben újszerű állapotúnak leírt autó már a vásárlás másnapján lerobban.

A felszínen úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor számára fontos a fiatalok megnyerése. Erre irányuló intézkedés volt a 25 év alattiak SZJA-mentessége, és még notebookokat is osztogattak a diákoknak. Azaz: menő dísztárcsákat tettek a kerekekre, miközben az alváz rozsdás, a motor pedig hengerhibás.

Szavakban nagy hangsúlyt fektettek az oktatáson belüli digitalizációra. Beszereztek ugyan rengeteg interaktív táblát, de azok használatát nem építették be a tanmenetbe, így vált a remek elképzelés a takarítószemélyzetek rémálmává. Állami E-napló is készült, ami többször frissül, mint ahány tényleges funkció van benne, a KRÉTA a mai napig instabil, mintha még mindig a tesztelési fázisban tartana. A tanulók kompetenciamérésén a kormány informatikai rendszere is vizsgázott – bízzunk benne, hogy az előbbiek jobban teljesítettek, mint az utóbbi.

Diákként alulnézetből látom azt, amit a propaganda ügyosztály felülről mutogat. A pénzhiány rányomta a bélyegét a közoktatásban eltöltött éveim jelentős részére. A megalázóan alacsony bér miatt a pedagógusok bármilyen más munkát elvállalnak, így lassan az lesz a kérdés, hogy a fizikatanár vagy a fénymásolópapír fogy el hamarabb az országban.

Ahogy a trükkös kereskedő a kilométerórát, úgy tekerte vissza a kormány az időt az oktatáspolitikában. A 2010 után visszahozott szemlélet talán a 70-es években lehetett nullkilométeres.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés