Orbáni néphülyítés felsőfokon

Vásárhelyi Mária | 2021.07.09. 07:44

Címkék:

Fidesz foci NER Orbán

Olvasási idő kb. 5 perc

Mivel engem tényleg nem érdekel a foci, így az elmúlt hetekben bőven volt alkalmam arra, hogy elnézelődjek a futball peremvidékén. Én a fociból jószerivel csak annyit látok, hogy irdatlan pénzekért adnak-vesznek sportolókat, hogy a klubcsapatokban, mint egy puzzle kirakóban, rakják össze az innen-onnan megvásárolt focistákat, akiknek annyi közük van az adott klubhoz, mint a miniszterelnöknek a baletthez. Látom, hogy hogyan lehet egy 1700 lakosú községnek – ha az történetesen a miniszterelnök szülőfaluja – olyan focicsapatot összevásárolni közpénzből, hogy az néhány év alatt a hazai bajnokság élvonalába kerüljön, és hogy

hogyan történhet meg, hogy egy világjárvány idején is a futballhoz kerüljön a legtöbb rendkívüli támogatás – ha az ország első szolgájának éppen a foci a hobbija.

Nem kevés értetlenséggel szemlélem, hogy miközben a foci mindenhol a világon hatalmas üzlet, nálunk közpénzekből és a kormány oligarcháinak juttatott, sokszorosan túlárazott közbeszerzések extraprofitjából, vagyis ugyancsak a mi pénzünkből jut a focistáknak, esetenként akár 10 millió forintos fizetés. Magyarországon ma a futballisták átlagkeresete nettó 3,3 millió forint, lényegében függetlenül a teljesítményüktől. De ha ez így van, akkor nem értem, hogy miért kellene attól elragadtatva lennem, hogy ennyi pénzért a magyar válogatott nagyon keményen küzdött az Európa bajnokságon, de ennek ellenére már az első forduló után kiesett. Ha a magyar foci üzleti alapon működne, nem pedig az adófizetők pénzéből akkor – elnézve a hazai meccsek látogatottságát és a klubcsapatok nemzetközi teljesítményét – valószínűleg egy magyar focista sem keresne többet, mint egy árufeltöltő a Tescóban.

Furcsállom, hogy miközben nem régen, egy nem kormánypárti médium újságíróját kis híján meglincselték azért, mert egy meccsen nem állt fel akkor, amikor a közönség egy szélsőjobboldali zenekar nacionalista giccsben úszó dalát énekelte, most a magyar válogatott – vezetői utasításainak megfelelően – nem volt hajlandó közösséget vállalni azokkal, akik – egy új keletű hagyománynak megfelelően – térdepeléssel tiltakoztak a kisebbségek elnyomása ellen. Persze nem kötelező rokonszenvezni a BLM mozgalommal, de ennél sokkal kevésbé kötelező együtt énekelni a tömeggel egy rasszista dalt, amelynek egyébként az égvilágon semmi köze nincs a focihoz.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés