Szabó Brigitta Ötezer, bizony

Haladékot adott a fővárosi vállalkozásoknak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, s „további intézkedésig” nem kezdeményez behajtási eljárást azokkal szemben, akik nem fizették be a március végi határidőre az ötezer forintos kamarai hozzájárulást. Ez az az adókhoz hasonlóan, köztartozás módjára behajtható díj, amelyről gyakorlatilag senki sem tudja, mire megy el. Amire elvileg van – arra, hogy ebből nyújtsanak a kamarák kötelezően és térítésmentesen gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási tanácsadást, figyeljék a pályázati lehetőségeket, segítsenek az üzleti partnerkeresésben – arra nemigen veszik igénybe a cégek. Viszont országosan több mint négymilliárd forint jut el így a kamarákhoz.

Az ötezer forintnak jelentősége van. Több, mint első látásra gondolná az ember.

Sok vagy kevés ez? Nézőpont kérdése. A vállalkozásoknak sok, mert nem látják értelmét. Sem normális, sem válságos időkben. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint viszont szinte semmiség. Bár utólag bocsánatot kért érte, de hirtelen az szaladt ki a száján az ATV-ben, hogy „kötelező kamarai tagság nincs, van egy ötezer forintos regisztrációs díj, ami, ha belegondolunk, olyan kicsi összeg egy vállalkozás tekintetében, ha valaki nem tud egy év alatt ötezer forintot kifizetni, az ne menjen el vállalkozni”. Amikor aztán rendbe akarta tenni az elszólását, akkor meg azt sikerült mondania: „szerintem csak tavaly legalább 500 milliárd forintot kialkudtunk a gazdaság számára ezeken a területeken. Ehhez viszont a kamarát fent kell tartani, ehhez bért kell fizetni, ehhez működni kell. Én azt gondolom, ötezer forint egy vállalkozás számára egy esztendő alatt nem lehet akkora tétel, ami nem kigazdálkodható”.

Ekkor még nem lehetett tudni, azóta viszont kiderült, miért ennyire fontos ez a „csekély összeg”. Jelenleg az ötezer forintból 4500 megy a területi, 500 pedig az MKIK-hoz. A Parlament előtt van a törvényjavaslat, amely megfordítaná az arányt, és a befizetéseket a Parragh László vezette országos kamarához csatornázná. Az indoklás szerint a többmilliárd forintot így jobban el lehetne osztani.

Lehet, hogy ez a javaslat és egy „mindössze” ötezer forintos díj zár majd le egy belső harcot, amely az országos és a fővárosi kamaraelnökök között zajlik?

A vállalkozások 40 százalékát képviselő fővárosi elnök, Nagy Elek többször felszólalt Parragh kezdeményezései ellen. Elhibázott lépésnek tartotta a kisadózókra vonatkozó javaslatot, amelyből törvény lett, és január óta 40 százalékos büntetőadót kell fizetni az évi hárommillió forint feletti, egy partnernek kiállított katás számlák után. Nem egyezett a véleménye a fővárosi elnöknek az iparűzési adó felfüggesztéséről sem, mondván, nem csak azokat segítik, akiknek szükségük van rá.

Nagy Elek tavaly el is akart indulni az elnökségért Parragh Lászlóval szemben, ám a Covid miatt nem tudott kampányolni a területi elnökök körében. Így aztán hiába mondta, hogy „amíg Parragh László egyszemélyes kamarát vezet, ahol csak az ő szava számít, addig én a csapatszellemben hiszek”. Hiába mondta, hogy ő több ezer ember megélhetéséért felelős, gyakorló nagyvállalkozó, „míg Parragh húsz éve csak hivatali munkát végez”. Hogy Parragh vezetési módszereiben a „teljesítményelvet rég felváltotta a hatalmi célú személyzeti politika, így valószínűleg már nem is érti, milyen problémái vannak napjainkban egy vállalkozónak”.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!