Tóth Ákos Pintér mosolya

Pintér Sándor belügyminiszter mosolyogva közölte annak idején az RTL Klub híradójának munkatársával, hogy már az is törvénysértést követ el, aki csak kérdezni merészel a Pegasusról, mert azzal államtitoksértésre akarja rávenni a kérdezettet, s mivel ő meg akarja óvni ettől a riportert, ezért inkább nem válaszol semmire, jelentette ki, majd önnön frappánsságától eltelve tovább haladt a kormányülésre, faképnél hagyva a megdermedt riportert, akinek nagy valószínűséggel azóta is végigfut a hátán a hideg, ha erre a pillanatra gondol, s azt kívánja valamennyi rosszakarójának, hogy mosolyogjon rájuk Pintér Sándor, de talán ennél ő sokkal jobb ember, ilyet inkább mégsem.

Akárhogyan is, azt bizonyosan lehet tudni, hogy a Pegasussal célkeresztbe vettek számos ellenzékit, civileket, újságírókat, polgármestert, kormányalkalmazottat.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a legutóbbi kormányinfón egy erre vonatkozó kérdésre azt a választ adta, hogy nem azt figyelik, hogy valaki milyen munkakörben dolgozik, hanem azt, hogy az általa folytatott tevékenységhez vagy a kapcsolati köréhez kötődően felmerül-e nemzetbiztonsági kockázat. Példaként azt említette, hogy ha egy újságíró kapcsolatban van egy orosz ügynökkel, aki nemzetbiztonságilag kockázatos tevékenységet folytat, akkor őt lehallgathatják. Gulyás ezzel lényegében elismerte a Pegasus használatát, megpróbálva egyúttal olyan magyarázatot is adni rá, amely eltérne attól a sajtóban közkeletűnek számító megállapítástól, hogy az állam olyanok ellen vetette volna be az eredetileg csak terrorcselekmények elhárítására és a szervezett bűnözés ellen fölhasználható eszközt, akik valamilyen oknál fogva épp a kormány bögyében voltak.

Márpedig e bögy igencsak tág, ki ezért kerülhet oda, ki azért, ki azzal érdemelheti ki e kétes kiváltságot, hogy tisztességgel végzi a munkáját, ki meg azzal, hogy ha nem is feltétlenül tisztességgel, de nagyon is eredményesen végezte, és a sikereket mások is elirigylik. Erről sokat tudna mesélni a NER-be alaposan beágyazott Vitézy Tamás, akinek a horvátországi turisztikai cége lett oda szállodákkal, kempingekkel, jachtkikötőkkel, mert nem tudta azt az igazságot, hogy nem elég a NER-be beágyazódni, mert mindig lesznek még jobban beágyazottak, de persze az sem garancia semmire, mert a még jobban beágyazottak fölött is ott áll a beágyazó, aki elég kedélyesen paskolgatja ezt az országot a maga képére Pegasussal és beágyazottakkal, még ha a kormányfő politikai igazgatója, szegény Orbán Balázs azt hirdeti is, hogy a Fidesz nem vezérelvű, mert az érveknek igenis súlya van, csak épp azt felejti el hozzátenni, hogy a végső érvet mindig egyvalaki szolgáltatja.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!