Politikai kormányzást

A szakértői kormány gondolatát a jelenlegi helyzetben teljesen megalapozatlannak és veszélyesnek tartom.

A szakértői kormány nem közjogi, hanem politikai fogalom. Azt jelenti, hogy különleges helyzetben a parlamenti többség úgy dönt, olyan szakembereket ültet a kormányzati fotelekbe vagy akár a miniszterelnöki székbe, akik komoly szakmai tekintélynek örvendenek, de nem párttagok, nem vettek részt politikai küzdelmekben és azért kerülnek pozícióba, mert vélelmezhető, hogy hozzáértésük révén eredményesebben tudnak dolgozni a kormányprogram megvalósulásán.

Amennyiben az ellenzéki összefogás megnyeri a tavaszi választást, erős, politikai tudással felvértezett kormányra lesz szükség, mert csak az képes kezelni és visszaverni az ellenzékbe szorított bosszúszomjas és – tegyük hozzá – kegyetlen NER-huszárok támadásait.

Kutya kemény lesz. Épp ezért a kormányba harcedzett politikusok kellenek, olyanok, akik a nehéz helyzetekben is képesek hozni a sokszínű, sokérdekű pártokból összeverbuválódott képviselők többségének szavazatát. Olyanok, akik meg tudják győzni a saját táborukba tartozó képviselőket arról, hogy egyes döntéseket miért kell meghozni, miért kell együtt szavazni, miért kell esetleg engedni és miben, illetve miért nem szabad engedni.

A Medgyessy-, majd Gyurcsány-kormány tagjaként jól emlékszem, milyen nehéz volt megegyezésre jutni egyes ügyekben, pedig akkor csak két párt alkotta a koalíciót. Ezt most nyugodtan be lehet szorozni hárommal. Meggyőződésem, hogy ebben a helyzetben egyetlen esély az eredményes kormányzásra, ha a pártok erős emberei ülnek ott annál az asztalnál, ahol a döntések születnek, amelyeknek utána érvényt szereznek saját frakcióikban, majd a parlamentben. És ami ugyanilyen fontos, képesek becsatornázni a frakciók, a képviselők álláspontját a kormányzati munkába.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!