Szabó Brigitta Hiába Orbán altatója, keserű lesz az ébredés

Hiába Orbán altatója, keserű lesz az ébredés

Nekünk, állampolgároknak nem az az érdekes, hogy a miniszterelnök emberi vonásai milyenek, hanem az, hogy a döntései előnyösek az országnak vagy nem. Ebből következően nem az a baj, hogy a miniszterelnök emberi vonásai sokaknak nem szimpatikusak, hanem az, hogy a politikája árt Magyarországnak.

Akció

Sokszor felmerül a kérdés: Orbán Viktor miniszterelnök okos vagy csak szerencséje van, amikor a hatalmát megőrizve jön ki nehéz gazdasági és politikai helyzetekből? A dilemma szinte eldönthetetlen. A megfigyelő álláspontja attól is függhet, mit hall vagy lát éppen, azaz a nyilvánosan elérhető információk alapján Orbán kivel beszél, kinek beszél, mit akar üzenni, elhitetni, megkérdőjelezni, igazolni, kinek kedvez, kit lehetetlenít el. Így aztán egyszer okosnak tűnik, máskor szerencsésnek, megint máskor vakmerőnek vagy éppen bábnak.

Pedig nem is ez a lényeg. Teljesen mindegy, hogy okos vagy szerencsés, hogy emberileg elfogadható-e vagy sem. A lényeg, hogy amit tesz, annak mi a kézzelfogható, megélhető, számszerűsíthető eredménye, hogy az Magyarországot összességében, benne az egyes emberekkel előre viszi, hátra, vagy helyben járatja. Mert erről a kérdésről sokszor elmegy a fókusz, miközben a miniszterelnök emberi vonásai, vezetői képességei határozzák meg a róla alkotott képet.

Most például úgy tűnhet innen, Magyarországról, hogy Orbán Viktor legyőzte Brüsszelt, hiszen az EU úgy fogadta el az orosz olaj elleni szankciókat, hogy néhány állam, köztük a magyar, felmentést kapott, s továbbra is vásárolhatja a nyersanyagot. Az olcsó orosz kőolajat. S mert olcsó, maradhat a rezsicsökkentés, a szabályozott benzinár, a miniszterelnök szerint a magyar családok nyugodtan alhatnak.

Orbán Viktor téved, vagy félrevezet. A magyar családok ugyanis attól még nem alhatnak nyugodtan, hogy jön a vezetéken az orosz kőolaj. Alig van a történetnek olyan része, amely miatt a magyar családok nyugodtan alhatnának.

Kezdődik azzal, hogy Magyarországnak az orosz energiaimporttól való függősége a kőolajtermékek esetében 87 százalékos, a földgázt tekintve 76 százalékos, ami kimagasló az uniós tagállamok között. Értem, hogy eddig, politikai okokból, a Putyin-Orbán összetartás miatt nehéz volt változtatni ezen, de most, amikor ki elvileg, ki tevőlegesen is, de a fél világ Putyin ellen van, kínálkozott az alkalom a függőség csökkentésére. Aki ugyanis nem akar semmilyen energiaforrástól és annak kitermelőjétől szélsőségesen függeni, az vásároljon minél több forrásból, vagy kezdje el felépíteni az alternatív energiára épülő ellátási rendszerét – ezt szorgalmazza hosszú ideje az EU. Sőt, elképesztő mennyiségű pénzt is ad hozzá. Csak csinálják végre a tagállamok.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!