Peking 2022: Kína a bicepszét mutogatja

| 2022.02.12. 12:18

Címkék:

Kína olimpia

Olvasási idő kb. 6 perc

Kína a 2008-as nyári olimpia megrendezésével és most 2022-ben is azt akarja megmutatni, hogy itt van, ereje van, mindene van. Ma azonban egész más Kína mutatja meg magát a világnak, mint 2008-ban. Ez a Kína nyugatról nézve sokkal kevésbé szimpatikus, bár a vizsgálati szempontok döntő többségében nem sokban különbözik a korábbitól. 

Akció

A magyar miniszterelnök nem utazott el Pekingbe, de azért sikerült megnyitni a 24. téli játékokat. Azt nem tudjuk, hogy távolléte része-e az amerikaiak által meghirdetett diplomáciai bojkottnak, hencegni nem hencegtek vele, de szükség esetén csendben akár oda is el lehet számolni.

Maga a bojkott egyébként nem volt túl nagy ötlet, egy üzleti iskolában mondjuk hármast kapott volna rá a szerző, mert ugyan kényelmetlenül érintette a kínai rendezőket, de olyan nagyon egyébként sem biztattak senkit a sportolók kompániáin kívül, hogy jöjjenek.

Xi Jinping államfő két éve nem találkozott külföldivel személyesen, s most ugyan nem ült annyira távol Putyintól, mint a mi emberünk Moszkvában, de azért igen messze voltak az oroszos szájcsóktól.

A szórakoztatóipar versenysport szakága iránt érdeklődők persze a legkevésbé sem törődnek azzal, hogy a kínai elnök ölelkezett-e al-Sziszi tábornokkal vagy a katari emírrel. Vélhetően jól viselik, hogy nem lesz ott Boris Johnson vagy Justin Trudeau. Az ennél nagyobb csapás, hogy nem lesz ott Sidney Crosby, Connor McDavid vagy éppen Alekszander Barkov és Andrej Vasziljevszkij. Ez nem is politika, az észak-amerikai hokiliga sztárjai a Covid miatt maradnak otthon. Nem félelemből, hanem már annyi meccs elmaradt az idei kiírásban, hogy az újabb kéthetes szünet az üzletvezetők szerint veszélyeztette volna a bajnokságot.

S akkor benne is vagyunk a közepében, mert mások ugyan nem maradtak otthon, de a pekingi fellépés elég rendkívüli körülmények között zajlik. Míg a pesti kézilabda eb-n arra panaszkodtak egyes résztvevők, hogy igen slendriánok a járványügyi intézkedések, a kínai fővárosban ellenkezőleg, arra fognak, hogy rendkívül szigorúak, olykor különösek. A „zéró-Covid” stratégia érzékelhetően más attitűddel szereli fel a rendezőket, mint a „mindegy-Covid”, szenvedni persze mindkettőtől lehet.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés