A sebek begyógyulnak, aztán elfertőződnek

| 2022.07.13. 14:40

Olvasási idő kb. 5 perc

Putyin eddig egy valamit ért el: életet lehelt a Macron által korábban „agyhalottnak” nevezett NATO-ba. Nem ez volt a célja. Talán Európát is átsegíti ezen az átalakuláson.

Akció

Miközben barátaim a Facebookon a Jobbik elnökválasztása kapcsán azon civakodnak, hogy antiszemita szalonnából lesz-e fajtiszta kutya, én arra kaptam fel a fejem, hogy a magyar kormány élén álló ember pénteki szóáradatában azt mondta, hogy „természetesen” az ukránoknak szurkolunk. Ha így van, én persze könnyen megemésztem, de annak a háziasszony ismerősömnek a szomszéd faluból, aki hónapok óta kidagadó nyaki erekkel gyalázza Zelenszkijt, biztos eltart néhány percig az átállás. Mesterien volt persze keverve a szó, valami alapocskát kellett hozzá teremteni, hogy miért feszített ott az ember a NATO-csúcs egységében, még ha az eddigiek alapján ez talán a Zelenszkij-gyalázóknak nem is annyira természetes, meg „nem is a magyar karakternek való”, s persze „nem akarunk minden héten vétózni”. Az EU-csúcson is elkentük kicsit azt, ami a magyar karakternek való, hiszen eleinte Grúzia és Bosznia-Hercegovina tagjelölti státusza volt a feltétele a szavazatunknak, majd csak Bosznia-Hercegovináé, majd anélkül is jó lett. Aztán mindjárt jól be is fenyítette az ukránokat, itthon, pénteken, hogy úgyis csak akkor léphetnek be az EU csárdájába, ha az ő dudaszójára járják.

Mindez természetesen csak az izgága rétege a múltheti eseményeknek, amikor is a NATO rég nem látott erőt, egységet, s talán még elképzelést is mutatott fel. A Macron francia elnök által nem is olyan régen még „agyhalottnak” mondott szervezetbe életet lehelt Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni agressziója. Az elmúlt harminc évben a világ olyan jelentősebb, fegyveres erőket is igénylő konfliktusokkal szembesült, amelyek távolabb voltak Európától, s legfeljebb közvetve, leginkább a terrorizmus elleni küzdelem révén érintettek néhány nagyobb európai országot. Ott tüsténkedett ugyan a NATO számos ilyen távoli ponton, de az én említett háziasszonyomnak ez nagyon messze volt, s addig nem is törődött vele, amíg egy szofisztikált titkosszolgálati akció szíriai menekültek egy milliós csoportját nem irányította Európába. A NATO a puskapor szárazon tartása közben ment át azon a transzformáción, melynek eredményét Macron „agyhalottként” azonosította.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés