Somogyi Zoltán: Pár nap az ellenzéki békéig

Most persze mindenki egymásnak esik. Aki figyeli a közösségi médiát, az látja, hogy Dobrev Klára és Márki-Zay Péter tábora nem kíméli a másik jelöltjét, de sokszor egymást sem. Nagyok az indulatok, mert nagy a tét.

Meg azért is, mert

elszoktunk, hogy kampány van. Elszoktunk a demokratikus politikától. Az ellenzék az előválasztással visszahozta nekünk azt, ami nélkül nem lehetünk szabadok: a vitát arról, hogy milyen országban szeretnénk élni és ezt kiknek a vezetésével képzeljük el.

Az igényt ennek megvitatására más sem mutatja jobban, mint az a 633 ezernél több magyar választó, akik első fordulós előszavazatukkal azt is megmutatták, hogy a hatalom megtorlásától való esetleges félelem eltörpül ahhoz a szabadságvágyhoz képest, amely a haza szeretetét, azaz a róla való cselekvő gondoskodást, a választásokon történő részvételt jelenti. Mindenki büszke lehet, aki ebben az előválasztási folyamatban részt vett, bármely jelöltre, vagy politikára is szavazott.

Azt se felejtsük el, hogy akkor lesz ez az ország még jobb, ha ugyanez a folyamat a politika mai kormányzati oldalán is lezajlik egyszer, azaz ők is felszabadulnak attól a nyomástól, hogy egyetlen utat és véleményt választhatnak csak, azt, amelyet Orbán Viktor és közvetlen politikai köre számukra kijelöl. Az lesz a jó, amikor majd a politika jobb oldalán Orbán Viktor, Márki-Zay Péter és Jakab Péter (politikai utódai) között választhatnak az odatartozók, míg a baloldalon Dobrev Klára, Fekete-Győr András és Karácsony Gergely (politikai utódai) küzdhetnek a képviseletért. Vagy, ami még ennél is jobb lenne: ha visszakapnánk mi választók a kétfordulós választási rendszert egy józan parlamenti kétharmadtól.

Most azonban nem ez a helyzet. A kormányzás annyira eltolódott egy kontroll nélküli, a közpénzeket magánérdekekre elszóró gépezetté, hogy vele szemben mindenki együtt küzd, aki nem fogadja el a miniszterelnök által kialakított rendszer támogatását és előnyeit.

A küzdő felek nagyon sokfélét gondolnak erről a világról és a lehetséges megoldásokról. Mögöttük pedig ott van egy nagyon széles, sokszínű választói réteg, amelyet ezeknek a politikusoknak meg kell szólítaniuk. Nyilvánvalóan ez nehézséget okoz. Ebben az ellenzéki körben benne van az, aki a 2010 előtti időszakot sem szeretné viszontlátni és az is, aki részben felel érte. Itt van az, aki undorodik a náciktól és az is, aki kinőtt belőlük. De itt van az is, aki az összes sikeres magyarra kivetné a Tiborcz-adót, mondván, hogy mindenki Tiborcz István, akinek vagyona van, ahogy az is, aki még több kapitalizmust akar.

Ebben a körben lesznek nagy viták és egymással szembeni kirohanások.

Egyvalamit azonban nem szabad elfelejtenünk: ez a hangosság, feszültség, a dolgok tisztázása és nem elkendőzése maga a liberális demokrácia.

Meg azt sem, hogy ennek a feszült helyzetnek hamarosan, az előválasztások befejeződésével vége lesz. Mindenki ismerni, tudni fogja a helyét abban a küzdelemben, amely onnantól kezdve a főhatalomért zajlik majd Orbán Viktorral szemben. És ezzel egy új fejezet érkezik el.

A most egymással szemben komoly fenntartásokat megfogalmazók is látni fogják, hogy Dobrev Klára és Márki-Zay Péter egymás támogatása nélkül nem tud és nem is akar kampányolni. Kicsit több, mint egy hét és a most nagyon kemény csatát vívó két tábor első számú vezetői szinte biztosan be fogják jelenteni, hogy ketten együtt, tandemben mennek neki az Orbán-rendszer lebontásának.

Nehéz ugyanis nem észrevenni, hogy Márki-Zay Péter körül megszületett egy (egyébként régen várt konzervatív-liberális) új politikai mozgalom, akármilyen eredménnyel is zárja ezt a csatát. Ez a mozgalom pedig nemhogy nem zavarja Dobrev Klára köreit, sokkal inkább segíti. Márki-Zay olyan szavazókat gyűjt maga mellé, amelyre Dobrev önmagában nem számíthatna. És ez fordítva is igaz: a baloldal támogatása nélkül Márki-Zay teljesen esélytelen Orbán Viktorral szemben. Úgyhogy, csak annyit lehet erre a felfokozott helyzetre mondani: mindenki nyugodjon le a párnájára és várja ki azt a pár napot, amikor majd kiderül, hogy ez a két politikai szereplő elmondja nekünk, mennyire közel állnak egymáshoz és milyen fontos nekik a másik megtisztelő és bölcs támogatása. Akkor fog az ellenzék ráfordulni arra a csatára, aminek érdekében ez az előválasztás egyáltalán létrejött.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmeradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.