Ceglédi Zoltán Ceglédi Zoltán: Számítani fog ez egy év múlva?

Ez az egyik elemzői tesztem: a ma kurrens témái mennyire a jelen (kisbetű) purparléi vagy a jövőt meghatározó létkérdések. Állítom, az, hogy az egyik ellenzéki országgyűlési képviselő az előző hétfőn tett esküt, a másik meg mondjuk a következő csütörtökön fog, épp semmit nem számít majd jövő májusra, a nevezettek „ellenzékiségét” méricskélve.

Pláne mindegy lesz, hogy az egyik, a „lázadó” csak bő milliós fizetést, üzemanyag- és közlekedési eszköz igénybevételének költségtérítését, félmilliós lakás- vagy szállodahasználati támogatást, milliós irodai elhelyezést, két és félmilliós alkalmazotti költségtérítést és hatvanötezres mobilszámlapénzt kap, míg a másik, a „belesimuló” viszont bő milliós fizetést, üzemanyag- és közlekedési eszköz igénybevétel-költségtérítést, félmilliós lakás- vagy szállodahasználati támogatást, milliós irodai elhelyezést, két és félmilliós alkalmazotti költségtérítést, hatvanötezres mobilszámlapénzt ÉS bizottsági pótlékot. Nem ez alapján minősül az egyik harcos-karcos rendszer­ellenzékinek, a másik meg úgynevezett díszellenzékinek.

Egyáltalán nem fog számítani egy év múlva, hogy ki milyen násztáncot adott elő, mielőtt felvette a tök ugyanolyan mandátumát.

Pörgessük le gyorsan: történt-e olyan váratlan dolog a kampányban vagy a választás során, ami arra késztethette volna az ellenzéki pártokat, hogy visszalépjenek? Nem történt semmi meglepő, csak olyasmi, amit tudtak előre. Húszezer kirajzott szavazatszámláló erre a tanú. Külön mókás a választást eldöntő aktorként tekinteni a valóban elfogult, de nulla alakító erővel bíró köztévére. Nincs is olyan tévécsomag, amely a köztévét tartalmazza, de a legnagyobb kereskedelmi csatornát és annak ellenzéki híradóját nem. Igen, a torz, a kormánypártnak kedvező nyilvánosság szerepe meghatározó, de ez nem a köztévé, hanem a fideszes plakátdömping, a százmilliókért reklámozott online influenszerek és a KESMA egyfelől, illetve a múlt különböző stációiban ragadt, önérdekű ellenzéki nyilvánosság másfelől.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!