Tóth Ákos Tóth Ákos: Tiborcz és a közterhek

Kizárt, hogy megszorítások lennének – mondta a választások után Orbán Viktor miniszterelnök, majd bő egy hónappal később a kormány bejelentette, hogy idén és jövőre különadóval sújtja a bankszektort, az energiaszektort, a biztosítókat, a telekommunikációs cégeket, a kiskereskedelmet, a gyógyszerforgalmazókat, a légitársaságokat, továbbá ismét kiveti a reklámadót, biztos, ami biztos. A különadókból idén 800 milliárd forintot remélnek, de ennél valószínűleg nagyobb lyukat vágott a költségvetésen az elmúlt fél év, szakértők szerint úgy 2100 milliárdnyit, hiszen Orbán Viktor apait-anyait, 13. havi nyugdíjat, 25 év alattiak szja-kedvezményét is beleadta a választási küzdelembe, pontosabban az apait-anyait nem, azt féltőn óvta, hiszen a családi bánya szépen fial.

Ahogy a kormányfő lányának férje, Tiborcz István cége is, amely tavaly 12,6 milliárdos osztalékbevételt könyvelhetett el, ami után, hoppácska, társasági adót sem kellett fizetnie, mivel az adóalapot csökkentő tételek összege 12,1 milliárd forint volt, miközben az adóalap 12,03 milliárd. Ez ám az üzleti érzék, még jó, hogy Orbán Viktor, ahogy azt tőle tudjuk, nem foglalkozik ilyen ügyekkel, képzelhetjük, mi volna, ha a rá jellemző tettrekészséggel és a magyar néplélek valamennyi rezdülését érző ösztöneivel felvértezve vetné bele magát az üzleti világba!

Ebben az esetben kétségtelen, hogy a határ csak a csillagos ég lenne, és talán már láthatunk arra utaló jeleket is, hogy a miniszterelnök barátja, a saját szorgalmából és rátermettségéből – Alcsút és Felcsút térsége csak úgy ontja az őstehetségeket! – röpke három ciklus alatt 480 milliárdos vagyont fölhalmozó Mészáros Lőrinc, miután a választások után pikkpakk 35 évre elnyerte a gyorsforgalmi úthálózat bővítésére és üzemeltetésére kiírt koncessziós eljárást, immáron az űriparban is meglátná a föltárulkozó lehetőségeket, magyar égre magyar űrsiklót, nesze neked Elon Musk.

De azért itt a Földön, e bánatos honban, nem megy ilyen könnyen a siklás, hiszen mégiscsak kivetették ezeket a fránya különadókat. Értjük persze, értjük, hogy ez nem megszorítás, hiszen Orbán Viktor világosan közölte, hogy itt nem lesz semmilyen megszorítás, de azért mégiscsak az az ember érzése, hogy ha valahonnan elvonnak pénzt, akkor az megszorítás. A kérdés az, hogy mit éreznek mindebből azok a szavazók, akik abban a hiszemben húzták be az x-et a Fidesz mellé, hogy az ellenzék csak megszorítást hoz, háborúba viszi a férfiakat, továbbá huncut is, míg Orbán Viktor békét, biztonságot és rezsicsökkentést ígér. Meg azt, hogy nem lesz megszorítás.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!