Tökéletes égés: plágiumgyanúba keveredett a tanároknak felmondó hivatalvezető

Tóth Ákos | 2022.10.10. 15:49

Olvasási idő kb. 7 perc

Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerületi Központ szakmai vezetője nem akar találkozni Soproni Tamással, Terézváros polgármesterével, aki azért szeretett volna beszélgetni vele, mert aggasztja a kerületi diákok és tanárok sorsa, s lévén ő a polgármester, felelősséget érez a kerülethez kötődőkért. Marosi Beatrix tankerületi vezető ebből, köszöni, nem kér, mert – írja válaszlevelében – „a nevelés-oktatás feltételeinek biztosítása a kerület állami fenntartású iskoláiban a tankerület feladata és felelőssége, a tankerületi központ sem kíván beleszólni abba, hogy az Önkormányzat hogyan és kikkel látja el a feladatait”.

Magyarul, Soproni Tamás polgármester csak maradjon magának, persze, fizesse csak a kerület az állami iskolaépületek felújítását, de semmiképp ne akarjon beleugatni abba, hogy miként folynak a dolgok, uff, én beszéltem.

Marosi Beatrixnak, úgy tűnik, egészen különleges érzéke van ahhoz, hogy kellő udvariassággal intézze el az ilyen kényes ügyeket, hiszen hasonlóan kifinomult módon rúgta ki a Kölcsey gimnáziumban oktatók közül azokat, akik részt vettek a polgári engedetlenségi megmozdulásban. Az persze rejtély, hogy miként egyezteti össze magában a nevelés-oktatás feltételeinek biztosítását azzal a ténnyel, hogy az elküldöttek közt volt az iskola legtöbb óraszámban tanító kémiatanára, no de sebaj, majd egy kicsit később tanulják meg a diákok, hogy a hasonló a hasonlóban oldódik, vagy hogy mi a tökéletlen és mi a tökéletes égés.

Ami azt illeti, a hasonló valóban a hasonlóban oldódik, ehhez különösebb bizonyítás sem kell, hiszen mintha csak valamiféle kísérleti laborban lennének (s talán vannak is, ki tudja), figyelemre méltó, hogy Marosi Beatrix és a hozzá hasonló tankerületi vezetők mennyire feloldódtak a Nemzeti Együttműködés Rendszerének fura nyelvezetében, még ha az épp tökéletes égés is: Marosi Beatrix levelében az áll, hogy a Kölcsey gimnázium „néhány munkavállalójával kapcsolatban meghozott munkáltatói intézkedés kizárólag a hatályos jogszabályokból fakadó lépés volt. Sajnos az érintett pedagógusok esetében a pedagógus jogviszonyból fakadó kötelezettségek egyértelmű és visszatérő megszegése valósult meg többszöri figyelmeztetés ellenére.”

Lehetne persze élcelődni ezeknek a mondatoknak a – nevezzük így – speciális és a magyar nyelv szabályaitól némiképp eltérő szerkezete, esetleg a magyar helyesírás kreatív alkalmazása miatt, mégis, figyeljünk föl erre a finom kiszólásra, a hivatalnok álarca mögül kipislantó emberre; Marosi Beatrix talált módot az együttérzésének kifejezésére, ez a „sajnos” mintha azt akarná jelezni, hogy ő nem tehet róla, ő ezzel nem is ért egyet, ő ezt maga is nagyon rosszul éli meg, de hát nincs mit tennie, a jogszabály az jogszabály, sajnos.

A törvény a rend, a rend pedig az erő, figyelmeztető levelek esnek be az intézményekbe a délutáni órákban, aztán a felmondások is, hiszen csírájában kell elfojtani az engedetlenséget. Lesz itt nemulass, és ki tudja, hogy azok a tankerületi vezetők, akik most ennyire ellentmondást nem tűrően hajtják végre a hatalom utasításait, vajon nem kaptak-e maguk is valamiféle figyelmeztető levelet, csak épp valamelyik magasabb helyről, mondjuk a Belügyminisztériumból, finom jelzésként mintegy, afféle ösztönzésként, hogy igenis, végre kell hajtani, amit végre kell, rend lesz és fegyelem, nem pedig engedetlenkedés.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Mi volt Marosi Beatrix kutatási témája?

A szenvtelen ítéletvégrehajtó és az etika

A diplomamunkában talált plágiumgyanús szövegek

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Keresés