Tóth Ákos Tóth Ákos: Mai pávák

Visszahozná a Fidesz a szép emlékű vármegye kifejezést, továbbá a még ennél is szebb képzeteket fölidéző főispánságot. Előbbiek – értelemszerűen – a megyéket váltanák föl, míg a modern főispánok az eddigi kormánymegbízottak lennének. Az előterjesztő Kocsis Máté parlamenti frakcióvezető szerint a módosításokkal lehetővé válna, „hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez”, amit a Fidesz ezek szerint kívánatosnak tart.

Akció

Az már csak nüansznyi különbség, hogy így nem csak a kommunizmus előtti idők fogalmi készletéhez kötődnének, hanem az akkori idők közigazgatásából leképezhető társadalompolitikához is, de meglehet, ez a ma urait nem is zavarja annyira, talán éppen ez a cél. És hát nincs igazuk? Ha a tömegek ezt szeretik, márpedig a választáson láthattuk, hogy nagyon is szeretik, akkor hadd legyenek főispánok. Itt van például a főváros rendkívül megnyerő kormánymegbízottja, a snájdig Sára Botond, ő például egy kiköpött főispán, bizisten, akárki megláthatja, amikor Mészáros Lőrinc cége, a 2RUL készít majd neki egy főispáni mezt.

Persze az egész javaslatcsomag úgy bornírtság, ahogy van, bár a parlamenti padsorokban ülők egynémelyike elégedetten dörzsölheti a kezét azzal, hogy lám, csak beért a csíra, amit annak idején elvetett. Így lehet ezzel a Mi Hazánk Mozgalom vezetője, Toroczkai László, aki annak idején nemcsak a Magyar Televízió épületének ostromlói között vitézkedett, hanem a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomban is, ő már bizonyosan nem élt hiába, lesznek itt még vármegyék.

Igaz, az a hatvannégy csak úgy jöhetett ki, ha Fiumét is e körbe sorolták, máskülönben csak hatvanhárom volt az, de ez ma már senkinek nem okoz gondot, lám, Orbán Viktor is azt mondta nemrégiben, hogy „vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei, nekünk is lenne, ha nem vették volna el”, vagyis lélekben nagyon is közel áll hozzá a hatvannégy vármegye gondolata, és ki a fenét izgat, hogy a szóban forgó terület Horvátország ékköve, legfeljebb majd berzenkednek egy kicsit, de sebaj, a nagy magyar vállalkozó, Szijj László luxusjachtjai, a Lady és a Seagull akkor is ott fényeskednek majd az Adrián, fedélzetükön a megpihenni vágyó NER-elittel, köztük Szijjártó Péter külügyminiszterrel, aki onnan is a világbékét igyekszik majd előmozdítani, ahogy teszi azt a főnöke, Orbán Viktor is, aki meg is mondta, hogy az infláció ellenszere a béke, és a békéért ő sok mindenre képes, akár még arra is, hogy háborút vívjon az Európai Unióval.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!