Új barátokra leltünk

| 2021.07.02. 08:40

Olvasási idő kb. 7 perc

Ha valaki nekem tíz évvel ezelőtt azt mondja, hogy egy müncheni, sorsdöntő magyar-német focimeccs helyett Orbán Viktor hirtelen mégis Brüsszelbe utazik, hogy az olasz szélsőjobb vezetőjével vacsorázzon, azt felelem, olyan nincs. 

Most már tudom, hogy van. Sőt, azt is, hogy miért van.

Olvasom a Giorgia Melonival elköltött vacsoráról szóló semmitmondó közleményt, aminél még az is érdekesebb volna, ha elárulnák, hogy mit ettek, érdemes-e egyszer majd odamennem. Egyelőre azonban csak az elemzéseket ízlelgetem, amelyek egységesen arra jutnak, hogy a homofób törvény nem más, mint elterelő hadművelet, konc, amit, mint a harapós kutya elé, odavetnek. Magyarán, minden előre ki volt centizve, na jó, talán a müncheniek szivárvány-reakciója mégsem. És helyeslőn bólogatok. Igen, van mit eltakarni, ez a „dobás” háttérbe szorítja a kínai egyetem ügyét, tehát belpolitikai hozadékkal jár, mert idehaza a többség könnyen felejt és még könnyebben tapsol – tökös miniszterelnökünk van, aki még legfőbb szenvedélyéről is lemond, kihagyja a nemzeti tizenegy történelmi focimeccsét, mert kiáll döntése mellett és nem hagyja, hogy jelenlétével Magyarországot fütyüljék ki. A főnök komótosan feláll a vacsoraasztaltól, s hagyja, hogy a csinos hölgy szelfizzen vele egyet, majd megy tovább szervezni Európa szélsőjobb brigádját. 

Ha valaki nekem tíz évvel ezelőtt azt mondja…

A refrénnek csak az évszámai változtak, a politika gerincsebészei pedig folyton-folyvást arról akarnak meggyőzni, hogy a kormányzást pusztán sikerben mérik, és a siker nem más, mint a hatalom megszerzése és megtartása, nincs és nem is lehet ennél magasztosabb cél. A haza fényre derül. Házi feladat. Értelmezd Kölcsey szavait, hass, alkoss, gyarapíts. A jó válasz: teremts maradandó, értéktartó dolgokat a munkáddal, ami jó lesz az országodnak. Ebbe a kontextusba már nehezebb belehelyezni a siker praktikus képletét, mert azonnal elillan a fennkölt hangvétel. Más fából faragták a politikusokat, mint a költőket. 

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés