Lakner Zoltán Új kormány, régi arcok

Pedig ami a programot illeti, egy „folytatjuk” már nem elég

Új kormány, régi arcok

A NER legjavával vágna neki az újabb kormányzati ciklusnak Orbán Viktor, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a miniszterelnök kikkel készült szerda délben ebédelni rezidenciája kertjében. A NER építésének minden korszakából válogatott maga mellé embert: a 2010-es kormányalakítás erős embere, Navracsics Tibor, a 2014-esé, Lázár János, és a 2018-asé, Palkovics László egyaránt a terített asztal mellett foglalt helyet.

Az „alakulunk” felirattal kihelyezett fotóról, amennyiben tényleg hivatalos tájékoztatásnak tekintjük, kiderül, hogy Orbán egyetlen nőt talál alkalmasnak az egész országban arra, hogy miniszter legyen. Erős lesz viszont az oligarcha-üzletember vonal, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Csák János személyében, de jelen lesznek a hagyományos Orbán-miniszterek is, a fotóról hiányzó Varga Mihály, valamint Pintér Sándor (mindketten részt vettek már az első Orbán-kormányban is).

Úgyszintén számítani lehet az új korszak sztárfellépőire, a képről ugyancsak hiányzó Szijjártó Péterre és Varga Juditra is. Ha Szijjártó valóban külügyminiszterként folytathatja, az azt jelenti, hogy még csak jelképes külpolitikai irányváltásra, még csak erről szóló üzenet elbábozására sem kerül sor az ukrajnai háború árnyékában, marad a helyén az orosz Barátság-éremmel kitüntetett miniszter.

Egybehangzó találgatások szerint a választási siker kovácsának tartott Rogán Antal megerősödik, felruházzák immár a titkosszolgálatokkal is. Felívelőben van Nagy Márton karrierje, aki Matolcsy beosztottjából hamarosan miniszterként lesz a jegybank kormányzati felügyelője. Kiválasztása egyúttal arról is számot ad, hogy Orbánnak mindig szüksége van egy ügyeletes gazdaságpolitikai látnokra a keze ügyében, és úgy látszik, Matolcsy víziói már nem elégítik ki többre hivatott képzelőerejét.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!