Újratervezés

| 2021.10.25. 07:27

Olvasási idő kb. 7 perc

Azzal kellene kezdenem, hogy hurrá. De nem tudom simán azzal kezdeni. Azt kellene írnom, hogy ebben a történetben végül is egyedül Jakab Péter volt egyenes és konzekvens, korrekt és megbízható, de ez sem esik jól – és nem Jakab, hanem a többiek miatt.

Meg azzal is kellene kezdenem, hogy elszoktunk már mindentől, ami most elénk tárult, megmozgatott, fölidegesített, lelkesített, vagy elkeserített. Igen, vehető ez természetesnek, bár voltak szép számmal illúzióromboló belemenések. Különösen nehéz tudomásul venni, ha annak a körnek a magjában okoznak sebeket, amelynek résztvevői egytől-egyig arra készülnek, ami a minden irányból érkező hívek szívügye. A széles plénum előtt zajló hol érdemi, hol kisstílű ütközetekkel, zavarórepülésekkel találkozva az aggódók azt hajtogatták: ha látod, hogyan készül a parizer, nem eszel többé parizert. Hát most láttuk. És úgy tűnik, fogyasztjuk.

A szövetkezők nálunk szokatlan bajvívását mégiscsak felülírta a változás-változtatás esélyének reménye, mozgósító ereje, s az új töréspont Karácsony Gergely hirtelen lelépésével bizarr helyzetek, újratervezések sorát eredményezte nem csak a pártok berkein belül, hanem annál jóval tágabb terepen. Kiderült, hogy mégsem akkora a közöny és az apátia. Tekintélyek névszerinti ajánlásai csaptak össze, a politikából eleddig kiábrándultak váltak lelkes toborzókká, a választási sátrak előtti sorok jelezték, hogy az orrunk előtt valami olyasmi történik, amire még a profi elemzők sem számítottak. Egyesek a négy igenes népszavazáshoz hasonlították a történteket. A „menjen Orbán, menjen Gyurcsány” tétel elitváltó ábrándját látják sokan megtestesülni Márki-Zay Péter színre lépésével, aki 2018-ban teljesen váratlanul bevette a bivalyerősnek tűnő Lázár-land-et, s rá egy évre megőrizte pozícióját. Egyesek valamiféle nehezen kezelhető politikai vadkant látnak benne, mások törekvő fantasztát, ugyanakkor a szavazás végeredménye azt mutatja, hogy a legtöbben reménysugarat.

Ahogy a világ sok helyen, úgy az ország is felbukkanó üstökösre vágyik, aki tudja-meri leteríteni az elüszkösödött gőgöt és hatalmaskodást, amit a 12 éve tartó rezsim képvisel, ugyanakkor képes felborítani az áporodott közéletet, a minden oldalról bemerevedett status quo-t. Az utóbbi időben érkeztek ilyenek szép számmal, szinte a semmiből. Lettek leváltók, majd megváltók, finoman szólva felemás sikerrel. A lendület, amely felszínre dobta őket, alapos felbolydulást okozott a hagyományos pártszerkezetekben, új viszonyulási pontokat jelölt ki, s valami ilyesmit figyelhetünk meg most a hazai arénában, egészen közelről.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés