Lamperth Mónika: Az ellenzéken belüli természetes versenynek nem lehetnek áldozatai az önkormányzatok

Őszintén csodálkoztam, amikor a választást elveszítő ellenzéki pártok siettek kihirdetni, hogy folytatják az együttműködést. Hiszen a politikai logika szerint természetes, hogy a különböző értékrendű pártok a vereség után mindent megtesznek azért, hogy a saját karakterüket megmutassák, kiemeljék a választóknak, hiszen újra kinyílt a verseny, nagy téttel – melyik párt tudja túlélni a veretes fiaskót.

Az ellenzéki verseny egyes eszközei kevéssé vonzóak a számomra, azt pedig kifejezetten visszataszítónak tartottam, hogy már a választás éjszakáján két pártelnök is nekiesett annak a miniszterelnök-jelöltnek, akit egy nappal korábban elvileg még ők is támogattak. Tapasztalatom szerint az ellenzéki választók több szolidaritást várnak azoktól, akiket voksukkal támogattak, arról nem is beszélve, hogy nem egyetlen politikus felelősségének tartják a kudarcot, „ezt bizony közösen hoztátok össze”, mondják a legtöbben.

Persze, mindegy is, minden ellenzéki párt eldönti majd, hogy milyen stratégiát és taktikát választ – van, amelyik megújulni készül, van, amelyik azt hajtogatja, hogy ő a legnagyobb, van, amelyik a parlamenten kívül, s olyan is akad, amelyik azon belül próbálkozik, majd meglátjuk. Nincs kétségem afelől, hogy lesznek még kemény meccsek közöttük.

Ez elkerülhetetlen és nincs is mit rajta csodálkozni – talán még kívánatos is. Lássuk meg mielőbb, ki mire képes.

Csakhogy van egy másik dimenziója ennek a versenynek. Mi van a terepen? Mi lesz a versengő/verekedő ellenzéki pártok által vezetett önkormányzatokkal? Hogyan befolyásolja a „fönti” háború a „lenti” munkát?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!