Vásárhelyi Mária Vásárhelyi Mária: Vádirat az államnők ellen

„A nők és a gyermekek kiemelt védelme érdekében a szülői felügyelet és a kapcsolattartás joggyakorlatát is felülvizsgáljuk” – ígérte Varga Judit, most újrázó igazságügyi miniszter, alig több mint két évvel ezelőtt készült imázsfilmjében, az egész országot megrázó, győri kettős gyermekgyilkosságot követően.  Amint arra mindannyian emlékszünk, 2019. decemberében a büntetett előéletű, feltételesen szabadlábra bocsátott H. Gábor tizenhárom éves nevelt lányát és tízéves fiát megfojtotta, majd felakasztotta magát. A férfit korábban azért ítélték 5 évi fegyházra, mert hároméves kislányának szeme láttára kalapáccsal és késsel támadt alvó feleségére. Az imázsfilmben a miniszter asszony haja lobogott a szélben, miközben a gyönyörű Duna-parti panorámával a háttérben, hibátlan outfitben, könnyű léptekkel sétálva, távolba tekintve beszélt arról, hogy „nőként és anyaként is mélyen együtt érez az áldozatokkal és hozzátartozóikkal”, de a néző számára nyilvánvaló volt, hogy a kampányvideó alapvetően nem az együttérzésről és az áldozatokról, hanem a mindig kamerakész politikusnőről szólt.

Aztán elkészült a kapcsolattartás új szabályozása, de az nem a bántalmazó szülő jogainak korlátozásáról, hanem épp ellenkezőleg, a kiterjesztéséről szólt. Az új törvény kimondta, hogy a bíróság akkor is dönthet a gyermekek közös felügyeletéről, ha ezt az egyik szülő nem akarja. És a rendelkezésben szó sem esik arról, hogyan kívánják ebből a jogkiterjesztésből kizárni a bántalmazó szülőket, hogyan kívánják a gyermeket megóvni attól, hogy az erőszakos, agresszív, verekedős szülő is automatikusan élhessen a közös szülői felügyelet jogával. Hiába tiltakoztak a női és a gyermekvédő szervezetek kórusban a törvény elfogadása ellen, a kormánypártok számára az efféle civil tiltakozás csak olaj a tűzre.

Az azóta eltelt két évben hetente olvashattunk híreket nők és gyermekek ellen elkövetett erőszakos bűncselekményekről, a helyzet nemhogy nem javult, tovább romlott. Emlékezzünk csak a néhány hónappal ezelőtti brutális történetre, amelyben az ugyancsak büntetett előéletű férfi kinyomta korábbi élettársa szemét. Akkor is, ott is mindenki tudta, hogy a férfi fékezhetetlen, mégsem sikerült a távoltartást biztosítani.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!