Vásárhelyi Mária Fekete karácsony

Egy hét múlva lesz karácsony, felnőtt korunk legszomorúbb karácsonya, sokaknak gyásszal, másoknak balsejtelmekkel, félelemmel, szorongással és magányosan telik majd az ünnep. Az ünnep, amely eredendően a békéről, a szeretetről, az örömről és a megváltásról szól. A vírus nemcsak a hétköznapjainkat, hanem az ünnepeinket is teljesen átrajzolja. Ez a karácsony a szomorúságról, a veszteségekről és a magányról szól. És ebben az évben nem a karácsony eljövetelét, hanem elmúlását fogjuk várni. Így lesz ez szerte a világon, nálunk pedig különösen. Mert hiába a folyamatos pankráció, az egymást követő ál- és valódi botrányok sora, a hazai járványkezelés csődjét jelző mutatók a kétszer-kettő józanságával hullanak ránk.

Azon a napon, amikor e cikket írom, 171-en haltak meg koronavírus-fertőzésben, és több mint 6000 új fertőzöttet regisztráltak. De minden okunk megvan azt feltételezni, hogy a valós helyzet ennél sokkal drámaibb. A KSH halálozási statisztikája, a kórházakban dolgozók beszámolói, az érintettek történetei és a kormány folyamatos titkolózása mind azt jelzik, hogy a hivatalos számok nem tükrözik a valóságot.

Még a fülünkben csengenek Orbán Viktor néhány hónappal ezelőtti mondatai, amelyek szerint az egészségügyi kormányzat „állig fegyverben” várja a vírus második hullámát, és „mindenki megnyugodhat, aki elkapja a betegséget, azt meg fogják gyógyítani”. Nyugalomra azonban semmi okunk nincsen. Miközben Gulyás Gergely szerint „továbbra is az Európai Unió átlagánál lényegesen kedvezőbbek a magyar halálozási adatok", a valóság az, hogy Magyarország a százezer főre jutó koronavírus halálozási világranglistán a harmadik-negyedik helyen áll.

A járvány terjedésének megelőzésére szolgáló eszközök, a tesztelés és a kontaktkutatás, már réges-régóta nem működnek, a kormány átgondolatlan, kontraproduktív intézkedései pedig tovább fokozzák a zsúfoltságot, ami a járvány terjedésének katalizátora. Németországban, ahol arányait tekintve lényegesen kevesebb a halottak és a fertőzöttek száma, mint nálunk, Angela Merkel drámai hangú beszédben ecsetelte a helyzet súlyosságát, az ottani járványügyi hatóság pedig a jelenleginél sokkal szigorúbb intézkedéseket helyezett kilátásba a vírus terjedésének megfékezése érdekében.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!