Ceglédi Zoltán Vidnyánszky és a Ragnarök

Vidnyánszky Attila fogja a Színház- és Filmművészeti Egyetemet vezetni. Egyszerű állítás. A valóság egyszerre több és kevesebb.

Kevesebb, mert Vidnyánszkyt nem a közösség emelte vállára, és nem is valamiféle nemes versenyben bizonyult a legalkalmasabbnak. Egész egyszerűen egy fideszes káder, akinek nem volt kulcsa az ajtóhoz, de a pártja kormányzati erővel berúgta neki. Ezt az ember nem várták, vele nem számoltak, nem érezték sem szükségét, sem hiányát. A pártja egyszerűen ráerőlteti az egyetemre, és mivel ez nem ment szabályosan, előbb hagyták erjedni, majd szétcsapták a struktúrát. Eleve milyen kimódoltan megalázó eljárások során hajtják végre. Palkovics László „innovációs és technológiai miniszter”, aki épp csak innovációval és technológiai kérdésekkel nem foglalkozik, az Akadémia ügyeinek, khm, megoldása után rá is fordult a színművészeti kérdéseire. Mert ehhez is ért. Meg a járványkezeléshez, meg nyilván olajszintet is néz. Vele kellett tárgyalni arról, hogy nem fogják kinevezni az egyetem által választott rektort. Vele kellett tárgyalni arról, hogy nem marad meg az egyetemi szenátus a mai formájában, nem vállal az állam a maihoz hasonló finanszírozást, és a megalakuló kuratóriumban nem lehet többsége az egyetem jelöltjeinek.

Naná, mert az 5 helyre 0 kerülhetett be eleve közülük. Két olajos, meg két kormányközelinek látszó szakmabeli fölött ül majd elnökként Vidnyánszky. Úgy, hogy pontosan tudja majd ő is, és mi is, hogy az emberei küldött emberek, és őt is erővel rakták a tetőre. Ebben így mi a jó neki? Miféle revans az, ami újfent az bizonyítja, hogy még mindig nem ő a jobb, csak vannak erős barátai. Elintézik neki máshogy. Fogalmam sincs, milyen vonatkozó frusztrációkat hivatott benne ez a papírgyőzelem feloldani, de mivel egyébként ő rendezőként pontosan látja-érzi ezeket a helyzeteket, szerintem semmilyen megkönnyebbülést nem hoz ez számára. Amit most mutatott, az nem erő, hanem erőszak. Összeverték és lefogták az egyetemet neki, hogy hozzáférjen. Na, ki dicsekedne egy ilyen „hódítással”?

Nem vezeti. Túszul ejtette.

Ugyanazért viszont nem csak kevesebb, de más dimenzióban több is, mint szimpla vezetés. Ha Vidnyánszky évekkel korábban, hagyományos megmérettetésben nyert volt rektori posztot, színes szenátussal, azzal a legitimációja bízvást nagyobb lenne, de a hatalma jóval kisebb. Ez a leosztás a kétharmados jogalkotói, szolgalelkű jogalkalmazói és kvázi végtelen költségvetési háttérrel Vidnyánszkyt sokkal súlyosabbá teszi, mint az SZFE bármelyik korábbi vezetőjét. Ezért ma vele szembeszállni is rizikósabb, mint korábban, pláne Kaposváron lett volna. Nincs is joga senkinek kívülről olyan elvárásokat megfogalmazni, amelyek korábbi helyzetből indulnak ki. Meg eleve: előbb mindenki maga számoljon el a NER-rel kötött aktuális vagy múltbéli kompromisszumaival.

Ezzel szemben becsülendő minden kiállás, súlya van minden felállásnak. A távozó oktatók és a tiltakozó oktatók is teszik, amit tehetnek. Csak közben volt itt fél év, amikor pont ezt a szakmát sújtotta azonnali lezárásokkal a járványhelyzet. Néha ugyanazok követelik ismét bezárni az országot, akik könnyű kézzel küldenek csatába mindenkit az SZFE-ről. Ez iszonyú veszélyes. A karantén barbársága nem pusztán a berlini Theater am Schiffbauerdamm patinás székeinek négyötödét tépte ki, de művészi karriereket is. Ehhez képest, hangozzék ez bármilyen szörnyen, a kormány és Vidnyánszky attól sem fog meghátrálni, ha 1-2 szemeszterre akár komplett évfolyamokat elveszít. Na bumm, kevesebben lesznek a zoomon, mondják majd. A Fidesz nem zsarolható a kultúra vagy a tudomány értékeivel, haló. Most indulnak az újabb CEU-s költöztetőjáratok Bécsbe. A jövő nagy művészeinek sincs aktuális zsarolási potenciálja, és a mégoly kiváló SZFE-s egyetemi oktatóknak sem. Sajnálom, de a Fidesznek ennél sokkal jobban fáj, ha Majka vagy Fluor elégedetlen, akiket meg az ellenzéki politika hagyott magára, a valaha még LMP-s jelöltként is induló Lovasival egyetemben. Biztonságos szelfizős tüntik, meg ugyanazoktól ugyanazon adatokat sokadszor besöprő, céltalan és eredménytelen petíciók puffannak ehelyett.

Vidnyánszky fogja vezeti az egyetemet, ha nem is úgy, mint egy igazi rektor. De uralni fogja, és nem a belső forradalom fogja megbuktatni. Miként arra Pintér Béla rámutatott, még a fideszesek számára is tortúra, ha „a pokolban kipeckelt szemmel kell nézniük Balázs Péter szolnoki rendezéseit”. Ha valamibe bele tud bukni, az az, amikor kiderül, fideszes színházba nem járnak az emberek, mert a hatalom szelekciós és „művészeti” szempontjai ócskák. Mennek helyette Pintér Bélára, ha sámlin is kell ülni, mennek a függetlenekre és a pár ellenálló kőszínházba. Most jön el tehát az az időszak, amikor a valódi színészképzés nem az SZFE-n zajlik majd, hanem műhelyekben, stúdiókban. És abba úgy fog belebukni Vidnyánszky, hogy hiába kuratóriumi elnök, hiába szerezte meg erőszakkal a trónt, Asgard népe már nem itt lakik.

Tisztelt Olvasónk!

Ön az elmúlt percekben a Jelen cikkét olvasta. Köszönjük érdeklődését!
Ha tetszett, olvassa el a többi cikkünket is, amelyek előfizetéssel érhetők el.