Sportfólió

Ő sem volt kis öcsi

Hegyi Iván | 2022.09.29. 18:03

Címkék:

futball

Olvasási idő kb. 9 perc

Egyszer azt mondtam Albert Flóriánnak: „Mekkora császár lehettél, amikor tizenkilenc évesen dupláztál a magyar–angol 2:0-on!” Mire az aranylabdás center így felelt: „Örültem, hogy Kotász Öcsi mellett ülhettem az öltözőben.” Azóta tűnődöm, micsoda futballista lehetett az a Kotász. Aki egyébként csapattársa volt egy másik Öcsinek, akit Puskásnak hívtak.

Erősen kezdte, az biztos. Kotász Antal első NB I-es mérkőzésén a Vasas belső hármasa így állt fel 1948 augusztusában: Kubala, Szilágyi I, Kotász. Kubala Lászlót a múlt század legjobb barcelonai labdarúgójának választották – olyan kínálatból, amelyben Johan Cruyff és Diego Maradona is szerepelt –, Szilágyi Gyula pedig 361 első osztályú mérkőzésen 295 gólt szerzett a Vasasban, Farkas János vagy Várady Béla e tekintetben a közelében sincs.

Jellemző a magyar futball hajdani színvonalára, hogy a negyvennyolcas Tatabánya vendégként 2:1-re elverte a szuper trióval felálló Vasast.

Nyilván nem ezzel van összefüggésben, de Kalmár Jenő – egy másik legenda, játékosként az MTK óriása, edzőként a valaha volt legnagyobb Honvéd, aztán a többi közt a Sevilla, az Espanyol, a Porto mestere – hátra vitte Kotászt a piros-kékek fedezetsorába. Jó döntés volt, a húsz éves játékos – Szilágyi II János párjaként – a szezon 30 mérkőzéséből 22 találkozón szerepet kapott, majd Bozsik József és Bundzsák Dezső partnere lett a válogatottban. Szijjártó szakvezető nyilván hozzátenné, hogy Nagy Ádám vagy az angol harmadosztályból a másodikba előlépő Callum Styles is lehetett volna társa Bozsiknak, hiszen nemrégiben arról elmélkedett: a futballban ma újra éljük az aranycsapat korszakát. A való világban Kotászt a Sztálin Vasműből válogatták be először. A kis Öcsit ugyanis 1950 végén katonai szolgálatra vonultatták be, s a Szegedi Honvéd NB I-es újonc együtteséhez került. Utána hiába próbálkozott a Bástyának nevezett MTK-nál, a korabeli információ szerint „később kezdte az edzéseket, azonkívül nem tudott beilleszkedni a támadósor játékába”. Mehetett volna a Kinizsinek hívott FTC-be is, mivel akkor még nem voltak olyan ferencvárosi gigasztárok, mint Besic, Boli, Civic vagy ­Wingo, hogy Sigérről már ne is beszéljünk, ám – ahogyan a Népsport jelentette – „felsőbb szervek” arra kérték a zöld-fehér klubot: adja kölcsön Kotászt az 1953-ban „játékosgondokkal küzdő” Sztálin Vasműnek.

A Sztálin Vasmű – hol másutt? – Sztálinvárosban volt, a későbbi Dunaújváros kapta a nevét annak idején a szovjet szörnyszülöttről. Kotász a futballtörténet első dunaújvárosi válogatottja, és a fedezet bemutatkozása alkalmával a Népstadionban több mint kétszer annyian – 93 ezren – voltak, amennyien napjainkban a Fejér megyei településen élnek. A románok elleni 5:1-re a magyar együttes így állt fel 1954. szeptember 19-én: Grosics (Komáromi) – Buzánszky, Lóránt (Várhidi), Kotász, Lantos – Bozsik, Hidegkuti – Tóth II (Budai II), Kocsis, Puskás, Fenyvesi.

El lehet fogadni.

Az év végén azonban a Sztálin Vasmű kiesett az NB I-ből, mire Kotászt leigazolta a Honvéd. A fedezet mindjárt az első évadban alapemberré vált, egyúttal aranyérmet ünnepelhetett, és csak azért nem ismételt, mert az 1956-os bajnokság történelmi okokból félbeszakadt.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés