Sport

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

Nem tiszta Amerika

Hegyi Iván

A 2002-ben Salt Lake Cityben rendezett téli olimpia páros műkorcsolyaversenye olyan vihart kavart, hogy a NOB még a játékok idején és helyszínén közölte: a második helyezett Salé, Pelletier kanadai kettős is aranyérmet kap, csakúgy, mint a győztes Berezsnaja, Sziharulidze orosz tandem. A francia szövetség elnökének és a zsűri francia tagjának működését három évre felfüggesztették.

Elolvasom

Megszűnő MTK, nem szűnő gyűlölet

Hegyi Iván

A Horthy-korszak törvényei következtében 1940 nyarán feloszlatta magát az MTK profi futballcsapata, a Hungária, majd a klub is. A Hungária úti sporttelep bérleti jogának sorsáról 1941 januárjában tárgyalt az Országos Testnevelési Tanács. A pálya végül a szélsőjobboldali Magyar Országos Véderő Egylethez került.

Elolvasom

Happy new balls

Hegyi Iván

A hetvenes években karácsonykor kezdték, és többször az újév első napján fejezték be az ausztrál nemzetközi teniszbajnokságot. Sőt megtörtént (1977-ben), hogy januári és decemberi versenyt is tartottak. Fél évszázada pedig máig élő rekordot állított fel Margaret Court: tizenegyedszer nyerte meg a női egyest. Ha ő ütőt ragadott, akkor szó szerint ausztrál volt a bajnokság.

Elolvasom

Halványkék szemek fénysugarában

Hegyi Iván

Amikor Gianni Infantino FIFA-elnök a döntő előtt kijelentette: „ez minden idők legjobb labdarúgó-világbajnoksága”, azon tűnődtem, honnan tudhatta. Elvégre, ahányszor csak mutatta őt a kamera, halál unottan üldögélt a díszpáholyban, a futball élő ellenpropagandája volt, blazírt arcáról az Igazából szerelem című film örökzöld bemondása rítt le: „Már megint ez a sz...r.”

Elolvasom

Sötétség a fény stadionjában

Hegyi Iván

Mintha A hét című hajdani tévéműsort mutatták volna be 1989-ben Lisszabonban, ahol a Benfica 7-0-s csapást mért a Honvédra. Az Újpestet 1960-ban – szintén BEK-találkozón – „csak” hattal szórta meg a Luz stadionban a portugál csapat. Nem volt könnyű egyik november sem...

Elolvasom

53 nap Nyugaton – 56 őszén

Hegyi Iván

A kibővített Honvéd „illegális” túrájáról mindenki hallott. Azt már jóval kevesebben tudják, hogy 1956. november elsejétől ötvenhárom napos nyugat-európai portyára utazott az MTK. Ahogyan a manchesteri plakátokon hirdették: a „formerly Red Banner”, azaz a „korábbi Vörös Lobogó”.

Elolvasom

Farkast kiált a stadion

Hegyi Iván

Farkas János előbb négyet vágott be a franciáknak, aztán hármat az osztrákoknak. Két egymást követő mérkőzésen a válogatott összes gólját a Vasas csatára szerezte. Amúgy öt éven át minden ősszel (meg télen, tavasszal, nyáron) brillírozott. Nem túlzás azt mondani, akkoriban ő volt a földkerekség legveszedelmesebb Farkasa.

Elolvasom

Ő sem volt kis öcsi

Hegyi Iván

Egyszer azt mondtam Albert Flóriánnak: „Mekkora császár lehettél, amikor tizenkilenc évesen dupláztál a magyar–angol 2:0-on!” Mire az aranylabdás center így felelt: „Örültem, hogy Kotász Öcsi mellett ülhettem az öltözőben.” Azóta tűnődöm, micsoda futballista lehetett az a Kotász. Aki egyébként csapattársa volt egy másik Öcsinek, akit Puskásnak hívtak.

Elolvasom

Török rangadók

Hegyi Iván

A mennyben és a pokolban is járt 1963-ban a Ferencváros futballcsapata. A zöld-fehérek az év júniusában tizennégy hosszú esztendő után először nyertek bajnoki címet, majd a BEK első fordulójában kiestek a Galatasaray-jal szemben, az őszi félidényes bajnokságban pedig úgy maradtak le az első helyről, hogy nyerő pozícióban az utolsó két mérkőzésen kikaptak a Szegedtől és a Dorogtól.

Elolvasom
Keresés