Farkast kiált a stadion

Hegyi Iván | 2022.10.22. 15:40

Címkék:

Sportfólió

Olvasási idő kb. 9 perc

Farkas János előbb négyet vágott be a franciáknak, aztán hármat az osztrákoknak. Két egymást követő mérkőzésen a válogatott összes gólját a Vasas csatára szerezte. Amúgy öt éven át minden ősszel (meg télen, tavasszal, nyáron) brillírozott. Nem túlzás azt mondani, akkoriban ő volt a földkerekség legveszedelmesebb Farkasa.

Hatvanhat őszén két egymást követő válogatott mérkőzésen hétszer virított a Farkas név a Népstadion eredményjelző tábláin. A franciákat négy, az osztrákokat három góllal szomorította el az extraklasszis angyalföldi csatár, akiről a Paris Jour azt írta: „Kár, hogy a pályán volt. A rejtélyes mosolyú, fekete, zömök játékos összetörte azokat a reményeket, amelyeket legalább egy döntetlen köré építettünk.”

A Népsport már nem ájult el a négyestől és annak szerzőjétől. Pedig 1943, Zsengellér Gyula szófiai mesterműve (Bulgária–Magyarország 2:4) óta először fordult elő, hogy valaki egymaga érje el a válogatott mind a négy gólját. A sportlap egyrészt úgy vélte: „Csak Albert nyújtott egyenletesen jó teljesítményt.” Másrészt az úgynevezett egyéni bírálatban Farkast ekképpen jellemezte: „Ezúttal nem nagyon vette ki részét a mezőnymunkából. Annál határozottabb, célratörőbb volt a kapu előtt. Nagyszerű ütemben érkezett a beadásokra, négy gólja önmagáért beszél.”

A Képes Sport is odaszúrt, miközben a Népsportnál lelkesebbnek mutatkozott: „A mérkőzést az Albert, Farkas duó nagyjelenetei döntötték el. Jancsi, aki a mezőnyben való szorgoskodást ezúttal mellőzte, véghezvitte a csapatsportok egyik legnagyobb bravúrját. Adott pillanatban mindig ott volt az adott helyen.”

A Népszava viszont csalódottan vetette fel: „Az eredmény igen, de a játék?”

Valóban, mindössze 4:2-re nyert a Szentmihályi – Káposzta, Mátrai, Mészöly, Ihász – Mathesz (Bánkuti), Albert – Molnár, Varga Zoltán, Farkas, Korsós összetételű válogatott a franciák ellen. Viszonylag kis közönség, 25 ezer néző előtt. „A hétvégi bajnoki találkozók mellett a szerdai mérkőzéseket már megérzi a zseb is, s a Népstadion lelátói helyett sokan inkább a T szektort választják, vagyis megelégszenek a televízió közvetítésével” – kommentált a Népszabadság.

Farkas kedvét nem vette el a harmad ház. „Éreztem, hogy jó formában vagyok, reméltem, hogy gólt szerzek, de ennyire azért nem számítottam” – mondta a meccs után a csatár, aki abban az évben már másodszor szórta meg a franciákat, mert a világbajnokság előtti előkészületi mérkőzésen (6:2) szintén négy gólt ért el Strasbourgban.

Majd a vb-n a valaha volt legnagyobb kapáslövések egyikét küldte a brazilok hálójába (3:1).

A gólszóró nem állt le az osztrákok ellen sem. A szintén 3:1-es diadal után az Esti Hírlap megállapította: „Visszatérő jelenség Farkas sorozatszereplése a Népstadion elektromos eredményjelző tábláin. Nem kétséges, a Vasas nagy kezdősebességű, rendkívül robbanékony játékosa az utóbbi időben a magyar labdarúgás legveszélyesebb csatárává nőtte ki magát.”

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés