Isteni San Diego

Hegyi Iván | 2023.02.03. 19:44

Címkék:

Sportfólió

Olvasási idő kb. 9 perc

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Cadizban, a Carranza Kupán játszott az Újpest 1979 nyarán, ám kapuját mind a Cadiz (3-2), mind a döntőben a Flamengo ellen (0-2) a tartalék kapus Erdélyi István védte. A háló első számú őre, Tóth Zoltán, „dobbantott”.

Pedig a riói csapat ellen kiváltképp szükség lett volna rá, mert a Flamengo kilenc brazil válogatott labdarúgót vonultatott fel: bevetette például Toninho Baianót (17-szer szerepelt a selecaóban), Juniort (70), Paulo Cesar Carpegianit (30) és a „fehér Pelét”, a lilákat duplával megkínáló Zicót (71).
Három nappal a spanyolországi döntő után Tóth New Yorkba érkezett. Hogy az Egyesült Államokban maradhasson, politikai menedékjogot kellett kérnie. Az amerikai magyar lapok egyike így vázolta a körülményeket: „Az otthoni szaksajtó mélyen hallgat. Mint ilyenkor szokás, meg sem említi Tóth Zoltán nevét. Hja, aki a diktatúra engedélye nélkül távozik, az már kiesik a rendőrállam kegyeiből. Az azonban gyakran szöget üt az ember fejébe, hogy a nyugati sportolók egyike sem kívánkozik a vörös paradicsomba. A keleti blokk egyetlen »disszidálást« sem tud felmutatni.”

Tóth stílszerű maradt: Spanyolországban mutatkozott be az Újpestben, és ugyanott búcsúzott a lila-fehér csapattól. (Pontosabban, el sem köszönt, mert lelépési tervét titokban kellett tartania.) A burgosi nemzetközi torna harmadik helyéért vívott találkozón, a bolgár Beroe Sztara Zagora ellen (2-1) tette be először Várhidi Pál edző, és az újonc olyannyira nem keltett csalódást, hogy egy héttel később, 1977. szeptember 3-án, a bajnoki címvédő Vasas elleni rangadón is Tóth állt az Újpest kapujában.
Prímán debütált: nem kapott gólt, és a lilák a Népstadion 70 000 nézője előtt 1-0-ra nyertek. A következő héten újabb rangadó következett, hasonló kimenetellel: ezúttal a Honvédot győzték le 1-0-ra az újpestiek.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés