Sötétség a fény stadionjában

Hegyi Iván | 2022.11.08. 18:32

Címkék:

Sportfólió

Olvasási idő kb. 9 perc

Mintha A hét című hajdani tévéműsort mutatták volna be 1989-ben Lisszabonban, ahol a Benfica 7-0-s csapást mért a Honvédra. Az Újpestet 1960-ban – szintén BEK-találkozón – „csak” hattal szórta meg a Luz stadionban a portugál csapat. Nem volt könnyű egyik november sem...

„A portugálok nem titkolt célja az, hogy – miként legutóbb az 1987/88-as BEK-sorozatban – a döntőig meneteljenek” – írta a Népsport a Honvéd–Benfica labdarúgó BEK-mérkőzés előtt 1989 októberében. A lisszaboniak vendégszereplése mégsem váltott ki tömegbunyót, szerény nyolcezres nézőszámot jegyeztek Kispesten.

Ilyenkor szokták megjegyezni: a távol maradók ráéreztek, mi várt volna rájuk.

A Benfica simán 2-0-ra nyert, noha akkoriban szerződtetett edzője, a svéd Sven-Göran Eriksson összerúgta a port az extraklasszis irányító középpályással, Fernando Chalanával. A harmincéves dirigenst váratlanul kihagyta a kezdő tizenegyből – nem csupán a Bozsik stadionban –, mire a mellőzött sztár gúnyosan megkérdezte tőle: „Eriksson úr, ugye, emlékszik rám? Ha igen, akkor szeretném, ha figyelembe venne a csapat összeállításánál.” Mire a tréner azt felelte: „Chalana úr, kétségkívül emlékszem önre korábbról. S ha úgy játszik, mint évekkel ezelőtt, akkor – legyen teljesen nyugodt! – figyelembe is veszem.”

Kispesten Pacheco tizenegyesével szerzett vezetést a Benfica. Majd újabb büntetőhöz jutott, de azt már a Pachecót váltó Chalana lőtte – mellé. Ezzel együtt általános volt a vélemény, hogy a lisszaboni visszavágó formalitás csupán. A Képes Sport messzebbre ment: „Amikor a múlt szerdán, úgy este hat óra tájban a látvány döbbenetétől már ledermedt kispesti szurkolósereg azt volt kénytelen végignézni, hogy csapatába, a Benfica ellen már addig is a pokol minden kínját végigszenvedő Honvéd együttesébe, 1-0-s portugál vezetésnél, mintegy erősítésként, Füle Antal helyett Borgulya István lép pályára, még a legértelmetlenebbül elvakultak számára is teljesen világossá vált: számukra itt a világ vége!”

A kritikus kolléga érthetően nem tudta elképzelni, hogy lesz idő, amikor Tujvel – Szabó, Capan, Klemenz – Doka, Jonsson (Kocsis), Zsótér (Cirkovic), Mitrovic, Tamás – Samperio (Kerezsi), Lukic összetételben futballozik majd a Honvéd, amelyben a cserejátékos Kocsis se nem Sándor, se nem Lajos. Nemhogy a „Kocka”- vagy a „Csikó”-féle kispesti csapat, de még a Disztl Péter – Nagy Sándor, Csábi, Csuhay, Cseh – Szijjártó, Pisont, Fodor, Sallai Tibor – Gregor, Füle (Borgulya) összeállítású 1989-es garnitúra is kategóriákkal különb a mostaninál, noha a Luz stadionban 7-0-s csapást mért rá a tobzódó Benfica.

A korabeli Népszabadság így tálalta a történteket: „A hét című műsor mutatkozott be szerda délután Lisszabonban.” (Ritkaság arrafelé: 16 órakor kezdték a meccset.) César Brito, aki kereken száz bajnoki mérkőzésen szerepelt a portugál együttesben, bevágott kettőt, aztán követte példáját az angolai Vata, valamint a svéd Mats Magnusson. A másik angolai, Abel csak egyet pöttyintett, viszont – a korabeli beszámoló szerint – „úgy fektette el a magyar védőket és a kapust, mint a sokszoros teke-világbajnok Csányi Béla a bábokat”.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Hajlik-e az iráni rendszer vagy törik?

Krajczár Gyula

Az Iránban szeptember óta tartó tüntetések nyomán az ország főügyésze, Mohammad Jafar Montazeri bejelentette, hogy megszüntetik az úgynevezett erkölcsi rendőrséget, s elkezdik tanulmányozni a nők nyilvános kendő- és ruhaviselési szabályait tartalmazó törvényt. Most még nehéz megítélni, hogy tényleges, komoly engedményről van-e szó. Az biztos, hogy a lázongások egyelőre nem enyhülnek, s a rezsim egyre szélesebb skálán keresi a normalizálás eszközeit.

Elolvasom

Űrverseny 2.0: Amerika és Kína célba vette a Holdat

Krajczár Gyula

Többszöri halasztás után november 16-án Floridából útjára indult az Artemis I nevű Hold-misszió. Ezzel kezdetét vette a 2017-ben indult új amerikai Hold-program első űrbéli szakasza. A küldetésen még nem utazik ember, az Orion űrjárműben rengeteg szenzorral feljavított próbababák foglalnak helyet. A parancsnoki székben ülő test a Commander Moonikin Campos névre hallgat.

Elolvasom
Keresés