Szabó Gábor: „Semmit nem lehet megkérdőjelezni, amit Federer a teniszben csinált”

Kormos Lili | 2022.09.18. 12:13

Címkék:

Roger Federer tenisz

Olvasási idő kb. 8 perc

Szeptember 15-én, 41 éves korában bejelentette visszavonulását a 20-szoros Grand Slam győztes Roger Federer. A sportág legendája még pályára lép az idei Laver Kupán, aztán leteszi a teniszütőt. Szabó Gáborral, az EuroSport szakkomentátorával áttekintettük, miért örvend ilyen hallatlan népszerűségnek a svájci teniszező, mi lesz a nagy hármas sorsa, és jelentheti-e egy új korszak kezdetét Carlos Alcaraz?

A levegőben lógott már egy ideje ez a bejelentés, de mégis más, amikor valóban megtörténik, és hivatalossá teszik. Te, hogy élted meg, illetve neked, aki végigkísérted a pályáját, milyen a viszonyod Federerhez?

Nem lepett meg, mert az egyetlen nyitott kérdés az volt, hogy a Laver kupa előtt vagy után, vagy esetleg a baseli torna előtt vagy után jelenti be a visszavonulását. A legtöbb, amit lehetett remélni, hogy jövőre még elmegy Wimbledonba, ami szerintem nem lett volna jó, és legyünk őszinték, már minek is ment volna? Nagyon szeretem Federert, mindig is ő volt a kedvencem, de igazából 2020-tól volt idő felkészülni erre a bejelentésre, nem ért váratlanul. Az egy kicsit meglepett, hogy azt találták ki, hogy akkor ezt most csütörtök délben kell bejelenteni, de biztos ennek is megvolt az oka.

Szabó Gábor

Egy ideje már lehetett hallani olyan hangokat, hogy Federernek vissza kéne vonulnia, miközben a sportág klasszisai maguk mondták, hogy olyan jelentős figurája ő a tenisznek, hogy ameddig ő aktív sportoló akar lenni, addig ezt senki nem kérdőjelezheti meg.

Semmit nem lehet megkérdőjelezni, amit Federer a teniszben csinál, vagy csinált, hogy is jönne ehhez bárki?! Ő még akart maradni, megpróbálta, ráadásul nem is volt hozzászokva, hogy neki ne sikerüljön egy felkészülés, vagy hogy a teste ne engedje, hogy visszatérjen a pályára. Szerintem reménykedett benne, hogy negyvenen túl is versenyképes tud maradni. Nem ő az első sportoló, akiről azt mondják, hogy már abba kéne hagynia, mert csak a saját szobrát rombolja… Ezek hülyeségek, mégis minden teniszezővel megcsinálják, Serenával is ezt csinálták, de hát ki tudja megmondani, hogy hol van az a bizonyos pont, ahol ki kell szállni? Pete Sampras egy ilyen periódus után még visszajött, nyert egy US Opent, aztán egy évig gondolkodott, majd végül visszavonult. Szóval ebbe senkinek nincs beleszólása, ő így látta jónak.

A másik, ami állandóan téma volt a Grand Slam győzelmek száma, mikor előzik meg Federert, ki előzi meg és mennyivel, és így tovább. Noha, akit szeret a közönség, azt nem emiatt szereti, még ha ezek a számok hozzá is tudnak tenni a legendához.

Ez az egész GOAT-vita (a GOAT betűsző a Greatest Of All Time, vagyis a Minden idők Legjobbja rövidítése – a szerk.) értelmetlen szerintem. Nyilván mindenki favorizálja azt, akit a legjobban szeret, és ha most az eredményeket nézzük, akkor persze nem lehet azt mondani, hogy a Federer nagyobb, mint a Nadal, mert ő nyert 22 Grand Slam trófeát, de nem tudom, hogy van-e ennek különösebb értelme. Beszélgetni persze lehet róla, de azt gondolom, hogyha az eredményességről beszélgetünk, akkor azt nem lehet Grand Slam győzelmekre szűkíteni, mert akkor beszélni kell a világelsőségről, a tornagyőzelmekről, az olimpiáról és így tovább. Ami Federert illeti, nem hiszem, hogy bárki nagyobb hatással volt erre a játékra, mint ő, még akkor sem, ha vannak, akik több tornát nyertek. Abban is majdnem biztos vagyok, hogy a mi életünkben már nem lesz nála népszerűbb teniszező, mert neki valahogy az egész lénye tökéletes volt, és sokan gondolják, hogy tökéletes volt mindaz, amit csinált.

Pedig sokszor a tökéletességnek ez a foka ellenszenvet vált ki az emberekből, őt viszont tényleg imádta a közönség. Amikor idén Wimbledonban a 100 éves Center Courton köszöntötték a bajnokokat, messze ő kapta a legnagyobb ovációt.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Mi a Federer-titok?

Miért Federernek van a legnagyobb rajongótábora?

Mi lesz a nagy hármas két másik tagjával?

Alcaraz lép-e a helyükbe?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés