Hegyi Iván

Hegyi Iván

22 emlékezetes pillatat a 22. vébé előtt Hegyi Ivántól

Hegyi Iván

November 20-án a Katar–Ecuador mérkőzéssel megkezdődik a labdarúgó-világbajnokság. Huszonkettőben a huszonkettedik. De sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy ez a 22-es csapdája. Ellenkezőleg: a világ legnagyobb passziója. Amint azt kivonatos történeti összefoglalónk is bizonyítja, lassan száz esztendeje. Mivel az emberiséghez tartozunk, a hallatlanul hosszú – immár legalább négy évtizedes – magyar távollét ellenére mi is mondhatjuk: mostantól megint miénk a világ.

Elolvasom

Sötétség a fény stadionjában

Hegyi Iván

Mintha A hét című hajdani tévéműsort mutatták volna be 1989-ben Lisszabonban, ahol a Benfica 7-0-s csapást mért a Honvédra. Az Újpestet 1960-ban – szintén BEK-találkozón – „csak” hattal szórta meg a Luz stadionban a portugál csapat. Nem volt könnyű egyik november sem...

Elolvasom

53 nap Nyugaton – 56 őszén

Hegyi Iván

A kibővített Honvéd „illegális” túrájáról mindenki hallott. Azt már jóval kevesebben tudják, hogy 1956. november elsejétől ötvenhárom napos nyugat-európai portyára utazott az MTK. Ahogyan a manchesteri plakátokon hirdették: a „formerly Red Banner”, azaz a „korábbi Vörös Lobogó”.

Elolvasom

Farkast kiált a stadion

Hegyi Iván

Farkas János előbb négyet vágott be a franciáknak, aztán hármat az osztrákoknak. Két egymást követő mérkőzésen a válogatott összes gólját a Vasas csatára szerezte. Amúgy öt éven át minden ősszel (meg télen, tavasszal, nyáron) brillírozott. Nem túlzás azt mondani, akkoriban ő volt a földkerekség legveszedelmesebb Farkasa.

Elolvasom

Ő sem volt kis öcsi

Hegyi Iván

Egyszer azt mondtam Albert Flóriánnak: „Mekkora császár lehettél, amikor tizenkilenc évesen dupláztál a magyar–angol 2:0-on!” Mire az aranylabdás center így felelt: „Örültem, hogy Kotász Öcsi mellett ülhettem az öltözőben.” Azóta tűnődöm, micsoda futballista lehetett az a Kotász. Aki egyébként csapattársa volt egy másik Öcsinek, akit Puskásnak hívtak.

Elolvasom

Török rangadók

Hegyi Iván

A mennyben és a pokolban is járt 1963-ban a Ferencváros futballcsapata. A zöld-fehérek az év júniusában tizennégy hosszú esztendő után először nyertek bajnoki címet, majd a BEK első fordulójában kiestek a Galatasaray-jal szemben, az őszi félidényes bajnokságban pedig úgy maradtak le az első helyről, hogy nyerő pozícióban az utolsó két mérkőzésen kikaptak a Szegedtől és a Dorogtól.

Elolvasom

Szegedi szabadtéri játékok

Hegyi Iván

Tizenkét labdarúgó távozott 1967 végén a Szegedi VSE-től, ehhez képest az NB II-es – azaz harmadosztályú – együttes az MNK legjobb négy csapata közé került 1968-ban. Alacsonyabb régióból addig csak a BLASZ I-es Testvériség tudott a hazai kupa elődöntőjébe jutni (1964-ben).

Elolvasom
Keresés